Moody's понижи рейтинга на Египет

846
Moody's понижи рейтинга на Египет

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи рейтинга по египетските държавни облигации от Ba1 на Ba2 на фона на нарасналия значително напоследък политически риск в страната и засилване на опасенията, че проблемите с публичните финанси на Египет могат да се влошат.

Перспективата по рейтинга също е понижена от стабилна на отрицателна.

От Moody's също така са понижили рейтинга по облигациите на страната в чуждестранна валута от Baa2 на Baa3. Перспективата също е занижена от стабилна до отрицателна.

От Moody's смятат, че има голяма вероятност фискалната политика на страната да бъде разхлабена като част от усилията на правителството да се справи с недоволството на народа. Нарастващият инфлационен натиск допълнително усложнява фискалната политика, заплашвайки да доведе до увеличение на бюджетните разходи за заплати и субсидии.

Състоянието на публичните финанси в Египет вече е значително по-лошо в сравнение с други страни, които попадат в рейтинговата група Ba. Например бюджетният дефицит на Египет вече наближава 8% от БВП, в сравнение със средно ниво от около 4% за страните с Ba рейтинг. Дългът на Египет също надхвърля значително средното ниво за тази група.

От Moody's обаче посочват, че рейтингът на Египет продължава да бъде подкрепян от редица важни фактори. Между тях са относително добрите позиции на външните пазари, диверсифицираната икономика и благоприятната структура на публичния дълг с ограничени рискове за рефинансирането му. Правителството на страната също така никога не е просрочвало плащанията по държавните си облигации.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg