Moody's понижи рейтинга на Ирландия почти до джънк

953
Moody's понижи рейтинга на Ирландия почти до джънк

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service понижи с две нива кредитния рейтинг на Ирландия до най-ниската инвестиционна степен на фона на проблемите на правителството с бюджетния дефицит и възстановяването на икономическия растеж, информира Bloomberg.

От Moody's са понижили рейтинга на страната от Baa1 до Baa3, оставяйки перспективата отрицателна. Така Ирландия вече има същия рейтинг като Исландия, Тунис, Румъния и Бразилия. На 1 април Standard & Poor's понижи рейтинга на Ирландия с едно ниво до BBB+ със стабилна перспектива.

Най-тежката банкова криза в Европа може в крайна сметка да струва на ирландските данъкоплатци 100 млрд. евро. Ирландия се опитва да убеди местните и международните инвеститори, че най-накрая е стабилизирала банковата си система след четири неуспешни опита след срива на имотния пазар в страната.


Допълнителната лихва, кояти инвеститорите изискват, за да притежават ирландски 10-годишни облигации, вместо германски, се е свила до 592 базисни пункта в сравнение с 687 базисни пункта откакто от ирландската централна банка обявиха капиталовите нужди на банките на 31 март.

Централната банка на Ирландия вчера занижи прогнозата си за икономическия ръст на страната за тази и следващата година. БВП на страната ще нарасне с 0.9% през 2011 г., вместо с прогнозираните през януари 1%, според банката. Прогнозата за 2012 г. е за 2.2% ръст.

Правителството на Ирландия инвестира около 46 млрд. евро в банките и придоби мажоритарни дялове в четири от тях. От централната банка наскоро обявиха, че е реалистично да се очаква Bank of Ireland Plc и Irish Life & Permanent Plc, двете банки, които все още не са държавни, да попаднат под държавен контрол.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg