Мoody's понижи рейтинга на Италия

524
Мoody's понижи рейтинга на Италия

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service вчера понижи рейтинга по италианските държавни облигации от Aa2 до A2 с отрицателна перспектива, изтъквайки като причина големия дълг на страната, слабото състояние на световната икономика и политическата несигурност.

Понижението на рейтинга е с три нива, но той все още запазва инвестиционната си степен. Краткосрочният рейтинг беше потвърден от Moody's на ниво Prime-1.

От Moody's заявяват, че размерът на понижението до голяма степен зависи от засилената податливост на страната на финансови сътресения. Нивото A2 обаче означава, че рискът от дефолт на Италия остава слаб.

Предприетите действия от Moody's идват след като на 19 септември Standard & Poor's Ratings Services понижи с една степен рейтинга на Италия. Тогава краткосрочният и дългосрочен рейтинг беше намален от A+/A-1+ до A/A-1. Въпреки това рейтингът все още е пет нива над „джънк".

Италианската икономика остава изправена пред значителни предизвикателства поради структурните икономически слабости, в това число ниската производителност и проблеми на трудовия и продуктовия пазар, казват от Moody's. Тези проблеми забавят икономическия растеж през последното десетилетие и продължават да възпрепятстват икономическото възстановяване от рецесията през 2009 г.

Отрицателната перспектива отразява несигурната пазарна среда и рисковете от по-нататъшно влошаване на нагласите на инвеститорите, което може да ограничи достъпа на страната до пазарите на публичен дълг. Ако тези рискове се материализират, а дългосрочната наличност на външни източници на ликвидност остане несигурна, рейтингът може да бъде понижен още, казват от Moody's.

Италия често издава дълг и се нуждае от над 200 млрд. евро за рефинансиране през 2012 г., казват от Moody's.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg