Moody's предупреди за ААА рейтингите на САЩ, Великобритания

867
Moody's предупреди за ААА рейтингите на САЩ, Великобритания

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service обяви, че върховите й дългови рейтинги, назначени на САЩ и Великобритания, могат да „тестват границите на нивото AAA", тъй като публичните финанси на двете държави се влошават вследствие на световната финансова криза, информира Bloomberg.

Великобритания и САЩ имат "гъвкав" AAA рейтинг, за разлика от Канада, Германия и Франция, които са с "устойчив" върхов рейтинг, се казва в доклада на Moody's. Нито една от страни с върхов рейтинг не е "уязвима," или е разполагала с публични финанси, които надхвърлят предела, след който да не може да се върне към категорията AAA," според доклада.

Британският паунд поевтиня спрямо всичките 16 валути, срещу които се търгува най-много, обезценявайки се с 0.4% спрямо долара до 1.6381 долара за паунд. Публичните финанси в страните с "гъвкав" AAA рейтинг "се влошават значително и затова могат да тестват границите на AAA нивото," казват от Moody's.

Всички правителства с AAA рейтинг бяха засегнати от световната финансова криза, като се наблюдават разлики в степента и способността им да се справят, според анализатори на Moody's. "Устойчивите" страни, които включват още Нова Зеландия и Швейцария стартираха от доста по-силна позиция и задълженията им няма да надхвърлят нивата отговарящи на AAA рейтинга им, според Moody's.

Британският финансов министър Алистър Дарлинг вчера заяви, че би приел критики за това, че е оттеглил подкрепата за икономиката по-скоро прекалено късно, отколкото прекалено рано. Това изказване предполага, че той ще отложи въвеждането на мерките за намаляването на най-големия бюджетен дефицит на Великобритания от Втората световна война насам.

Великобритания влезе в кризата в уязвимо състояние и в момента положението, в което тя може да си позволи да взема задължения се влошава неумолимо, казват от Moody's. Способността на правителството да взема назаем големи средства при благоприятни условия подкрепя рейтингите на Великобритания, според доклада.

Публичният дълг на Великобритания ще нарасне до 89.3% от БВП през 2010 г. в сравнение със 75.3% тази година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Задълженията на САЩ ще се увеличат до 97.5% от БВП през следващата година в сравнение с 87.4% през настоящата, според прогнозата на ОИСР от юни.

Ръстът на щатската икономика няма да е достатъчен, за да може страната да постигне "значителен прогрес" по отношение на намаляването на бюджетния си дефицит, смятат от рейтинговата компания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg