Moody's: Рано е за промени в топ рейтингите на държавите

479
Moody's: Рано е за промени в топ рейтингите на държавите

Приказките за нов световен ред по отношение на благонадеждността на правителствата за обслужване на задълженията им са "прибързани," въпреки скорошните опасения около някои държави с рейтинг Ааа, се казва в доклад на Moody's Investors Service Inc.

"Въпреки лошото състояние на публичните финанси на богатите страни от Г-20 и завидното икономическо здраве на много от развиващите се икономики от групата, ние смятаме, че е прибързано да се обявява зората на нов световен ред по отношение на благонадеждността на правителствата за обслужване на задълженията," казват от Moody's.

Няколко страни с рейтинг Aaa "губят височина" в настоящата си рейтингова категория, но много страни в по-долни категории демонстрират по-добра от очакваната устойчивост на икономическата криза. Всъщност Чили, Бразилия, Китай, Хонконг, Перу, Турция и Индонезия отчетоха завишаване на рейтингите им през 2009 г.

Въпреки този напредък, от Moody's казват, че последните няколко стъпки от A до Aa или Aaa са най-трудни.

"Въпреки че разликата между рейтингите намалява, все още е прекалено рано да си представяме че Китай, да не говорим Русия, Индия или Бразилия, биха могли скоро да изместят настоящите големи икономики с рейтинг Aaa като опора на световната икономическа и финансова система," според Moody's.

Разместването на настоящия световен ред може би все още не е на дневен ред, но финансовата криза намали способността на развитите държави да поемат бъдещи удари.

Според Moody's много правителства с Aaa рейтинг, начело с Великобритания и САЩ, не могат да си позволят друга финансова криза при настоящите им рейтингови нива, което означава, че държавните кредитни рейтинги и счетоводните баланси на страните ще бъдат на фокус в бъдеще.

Времето също така е малко вероятно да е на страната на правителствата в опитите им да възстановят растежа. Краят на ниските лихвени проценти, които направиха публичните задължения толкова достъпни в годините преди кризата може също да изострят проблема.

Необходимостта от затягане на коланите в страни, които вече са загубили Ааа рейтинга си във финансовата криза ще подложи на тест социалната сплотеност, казват от Moody's, добавяйки, че нещата ще стават по-трудни с разочарованието от икономическия растеж и повишението на лихвените проценти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg