Moody's вероятно ще намали рейтинга на Испания

666
Moody's вероятно ще намали рейтинга на Испания

Върховият рейтинг на Испания, Aaa, който страната има от 2001 г., вероятно ще бъде намален с едно ниво от рейтинговата агенция Moody's Investors Service, след като четвъртата най-голяма икономика в Еврозоната изпитва проблеми с растежа си, информира Bloomberg, позовавайки се на инвеститори, управляващи около 700 млрд. долара.

Пет от всеки осем парични мениджъри, участвали в проучване, прогнозират намаляване на рейтинга на Испания с едно ниво до Aa1, като останалите прогнозират понижение с две нива до Aa2.

Решението може да дойде още тази седмица, след като Moody's постави на 30 юни рейтинга на Испания под наблюдение за евентуално понижение, заявявайки че ще приключи с анализа за три месеца.

Тогава от Moody's заявиха, че на Испания ще са й необходими няколко години, за да се възстанови от срива на цените в сектора на недвижимите имоти като прогнозираха, че БВП на страната ще нараства с "малко над" 1% в периода 2010-2014 г.

Понижение на рейтинга на Испания с едно ниво ще изравни оценката на Moody's с тази на Fitch Ratings, чиито рейтинг на иберийската нация е AA+. В същото време понижение с две нива би изравнило рейтинга с този на Standard & Poor's.

Цената на дълга на Испания намаля от изявлението на Moody's насам като доходността на 10-годишните облигации на страната падна до 4.21% вчера в сравнение с 4.56% в края на юни. Стрес тестовете през юли показаха, че банките на страната имат нужда от по-малко от 1.8 млрд. евро допълнителен капитал. Доходността на облигациите също така се понижи, след като правителството наложи мерки за икономически ограничения с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Бюджетният дефицит на Испания се сви с 42% в първите осем месеца на годината, след като данъчните приходи скочиха а ограниченията в разходите дадоха резултат. Дефицитът на страната падна до 3.3% от БВП в сравнение с 5.7% година по-рано.

Испанската икономика нарасна само с 0.2% през второто тримесечие и с 0.1% през първите три месеца на годината. Безработицата в страната остава над 20% и е най-високата в Еврозоната. Икономиката на Испания ще се свие с 0.4% през тази година, преди да отбележи ръст от 0.5% през 2011 г. и повишение от 1.4% през 2010 г., според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Опасенията около банковата система на Испания намаляха през този месец след като банките на страната намалиха зависимостта си от средствата на ЕЦБ.

Днес в Испания ще има общонационална стачка като синдикатите ще протестират срещу намаляването на правителствените разходи и промените в разпоредбите на трудовото законодателство. Финансовият министър Елена Салгадо утре ще представи бюджета пред парламента. Управляващата Социалистическа партия няма мнозинство и преговарят за получаването на подкрепа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg