Може ли епидемията в Китай да засегне световната икономика?

1441
Може ли епидемията в Китай да засегне световната икономика?

© Pixabay

Китай изпадна в тежка ситуация в резултат на новия вирус, който вече отне живота на десетки.

Положението е сериозно, като Световната здравна организация нарече ситуацията "извънредно положение", което засега засяга само Китай, но има потенциал да се превърне в нещо много по-мащабно.

Неизбежно, здравната криза ще има своите икономически последствия. Но колко тежки ще бъдат те и какъв ще бъде техният обхват?


Икономистите все още са доста предпазливи в това да обрисуват с цифри прогнозите си, тъй като все още се намираме в начална фаза на кризата, пише BBC. 

Все пак има възможност да се идентифицира какви точно ще бъдат икономическите вреди на база предходни събития от сходен характер и по-конкретно избухването тежка вирусна криза с остър респираторен синдром в периода 2002-2003 г., която също започна разпространението си от Китай.

Настоящата епидемия вече оказва икономически проблеми в Китай. Забрани за пътуване бяха наложени в някои части на страната точно в този момент от годината, когато множество китайци пътуват по повод празниците около Китайската нова година. Това означава, че туристическият бизнес вече страда от епидемията.

Транспорт

Потреблението за развлечение и подаръци също ще бъде засегнато. Много китайци ще решат да си останат по домовете в опит да избегнат заразата, което означава, че ще ограничат активности, водещи до приходи за развлекателната индустрия.

Ухан - градът, в който пламна епидемията, има славата на транспортен хъб, който сега понася загуби в резултат на забраните за пътуване.

Тези ограничения създават проблеми за всички бизнеси, които се нуждаят от доставка на стоки и услуги, за да оперират дейността си. В някои случаи доставките ще бъдат напълно невъзможни, докато в други може да се очаква драстичен скок в разходите за тях.

Ще има спад и в икономическата активност в резултат на това, че хората не могат или не искат да ходят на работа.

Темп на възстановяване

Могат да бъдат очаквани и директни финансови загуби, тъй като лечението на пациенти ще бъде поето както от самите хора, така и от частни и държавни здравни застрахователи.

Извън Китай, до голяма степен всичко ще зависи доколко ще се разпространи вирусът. Ако има огнища и на други места, някои от същите ефекти могат да бъдат очаквани, макар и почти сигурно в много по-малък мащаб.

Продължителността на тези ефекти ще зависи до голяма степен от това колко лесно се предава вирусът и смъртността сред заразените.

Окуражаващо, много хора досега са възстановили от вируса пълноценно, въпреки че има редица примерни за трагични изключения.

Може да се очаква икономическите проблеми бързо да се отразят на финансовите пазари, където инвеститорите прилагат възгледите си за това какви активи ще бъдат засегнати от ситуацията и как това ще се отрази на бъдещата им цена.

Шанс за ваксина

Понастоящем, епидемията се отразява на финансовите пазари, особено в Китай. Все пак засега щетите не са особено големи, тъй като Shanghai Composite Index се намира на по-високо ниво от равнището си от преди 6 месеца.

Има и бизнеси, които ще капитализират върху трагедията, като производителите на медикаменти. На малко по-късен етап е възможно да се появят опции за разработка на ваксини срещу вируса.

Пол Стофелс, главен научен директор в Johnson & Johnson, коментира, че неговите екипи вече са приключили с „основната работа” по ваксина. По думите му, тя може да се появи до една година.

Китай отпуска $9 млрд. за борба с коронавируса, Гейтс - 10 млн.Правителството взе решение за удължаване на ваканцията по случай лунната Нова година, а голям брой големи компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи

Освен това има скок в търсенето на маски за лице и ръкавици, които хората използват като превенция срещу заразяване.

Акциите на китайските компании, които произовеждат медикаменти и санитарни продукти, поскъпнаха поради горепосочените причини.

Бързо възстановяване?

Най-добрият исторически пример за настоящата ситуация навярно е вирусната епидемия в Китай от 2002-2003 г.

Според една прогноза настоящата ситуация ще струва на световната икономика 40 млрд. долара.

Дженифер Макион от Capital Economics предполага, че глобалният растеж през второто тримесечие на 2003 г. е бил по-нисък с един процентен пункт заради епидемията тогава.

По думите ѝ това е сериозен спад, но икономиката бързо е намерила път към възстановяване след това.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg