Може ли Москва да се превърне в световна финансова столица

587
Може ли Москва да се превърне в световна финансова столица


Wall Street оценява положително шансовете на Руската федерация да се превърне в световен финансов център, а рублата-една от ключовите регионални валути, пише руската информационна агенция РИА Новости.

„Потенциалът на Москва да се превърне в световен финансов център е много голям, но процесът на развитие не е кратък, а и са необходими значителни структурни изменения,“ заявил вицепрезидентът и главен икономист в консултантската компания Conference Board Барт ван Арк.

Според него през последните години Русия е успяла да натрупа значителен финансов ресурс, благодарение на благоприятната световна конюнктура при цените на природните ресурси. Така страната влезе и в четворката на най-бурно развиващите се икономики в света, заедно с Китай, Индия и Бразилия.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев по време на участието си преди по-малко от седмица на Петербургския международен икономически форум обяви, че превръщането на Москва в световен финансов център, а рублата- в една от водещите регионални валути, ще бъдат приоритетни насоки на развитие.

„За да се нареди Москва в редиците на финансовите столици на света, е необходимо признаването й от ключовите играчи в момента, а това никога не се случва за денонощие. За да се случи това, е необходимо Русия да създаде равни условия както за националните, така и за чуждестранните компании, за създаване на реална конкурентна среда и оттам да се тласне и развитието на финансовата индустрия. Ролята на правителството засега е осезателна“, смята ван Арк

Съветникът на президента на РФ Аркадий Дворкович съобщи по-рано, че до следващите седмици ще се подготви план за изграждането в Русия на международен финансов център. Американските финансисти и анализатори обаче са скептични относно административните усилия без структурни реформи.

„Глобалните пазари не се управляват от някакви държавни институции, а от правилата на конкуренцията. И ако правителствата не създадат необходимите условия, капиталът ще потече към много по-комфортната среда. И Лондон, а и Ню Йорк, са избрани да играят ролята на световни финансови центрове, не заради някакви уникални действия на властите, а защото има достатъчно условия за купувачите и продавачите да оперират в една крайно конкурентна среда,“ коментирал Дейвид Реслер, изп. директор на консултантската компания Nomura.

Той определи като „наивни“ намеренията на администрацията, в това число и в самите САЩ, да предоставят на една или друга столица статута на финансов център.

„Например Чикаго не може да се превърне в подобен център и не заради позицията на властите на щата Илинойс, или на САЩ, а защото не е припознат от световното бизнес общество,“ смята Реслер.

Според него рублата може да се признае като световна и ключова валута при условие, че руската икономика не продължи да е тясно зависима от износа на суровини, който ще става все по-дефицитен.

„Правителството ще трябва да убеди световните играчи, че е готово да играе по правилата на пазарната икономика,“ добави Реслер.

Най-голям оптимист за бъдещето на Москва като световен финансов център е Иля Мерензон, главен директор на американската PRG/Index RUXX.

„Лондон се е превърнал във финансов център, защото е имал една развита инфраструктура, както и благоприятно географско положение. Ню Йорк е такъв, какъвто го познаваме днес, защото в САЩ жителите са с голяма покупателна способност. През последните години Москва придобива и двете характеристики. Финансовите потоци се стремят към среда, способна да ги усвои – Русия придоби популярност като инвестиционно направление и постепенно заема ролята на финансов център. Следващата стъпка е да се създаде и инфраструктурата,“ казал Мерензон пред РИА Новости.

Той посочил, че към момента рублата е в топ 30 на валутите, предмет на парични спекулации и това е знак за привлекателността й.

„Ако търсенето на евро или долар е в глобален мащаб и всяка страна държи запаси от двете валути, а частните инвеститори държат спестяванията си в евро или долар, то при рублата тези фактори имат локален характер. Рублата се купува единствено за придобиване на нефт от Русия или с цел спекулации. Укрепването на рублата може да породи и допълнителен интерес у финансистите, но е малко вероятно рублата да се превърне в световна парична единица,“ посочил Мерензон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg