Може ли войната в Украйна да повлияе на отношенията между Запада и Китай?

1394
Може ли войната в Украйна да повлияе на отношенията между Запада и Китай?

© Pixabay

Всеки ден носи нови ужаси в Украйна, където градовете са подложени на ударите на руската артилерия.

Харков е в руини след двуседмични бомбардировки, а крайбрежният Мариупол е почти разрушен.

Дали в тази война ще има победители е все още рано да се каже, но в източната част на Азия Китай вече претегля своите възможности, пише The Economist.

Някои наблюдатели твърдят, че Китай иска да заздрави предвоенното приятелство, което имаше с Русия, за да създаде глобална ос на автократичните държави. Други възразяват, че САЩ могат да принудят Пекин да скъса с Русия, изолирайки Владимир Путин.

Има обаче и трета гледна точка, според която нито един от двата сценария не е вероятен. Задълбочаването на връзките с Русия ще се ръководи от предпазливия интерес на Китай, който използва войната в Украйна, за да засили собственото си влияние за сметка на Вашингтон.

Фокусът на китайската комунистическа партия е нейната дългогодишна мечта за създаване на алтернатива на западния либерален световен ред.


И китайският президент Си Дзинпин, и Путин искат да разделят света на сфери на влияние, доминирани от няколко големи държави - Китай ще управлява Източна Азия, Русия ще има вето върху европейската сигурност, а САЩ ще бъдат принудени "да се върнат у дома".

Този алтернативен ред няма да включва универсални ценности или права на човека, тъй като и Си Дзинпин, и Владимир Путин виждат в тях просто трик, с която Западът оправдава подривната дейност спрямо техните режими.

Те смятат, че подобни идеи скоро ще бъдат останки от либералната система, която е расистка и нестабилна. Те се надяват, че тя ще бъде заменена от нова йерархия, в която всяка страна знае своето място в общия баланс на силите.

Точно по тази причина китайският президент би желал инвазията на Русия в Украйна да демонстрира "импотентността" на Запада. Ако санкциите срещу руската финансова система и високотехнологичната индустрия се провалят, Китай няма да се страхува от подобни заплахи в бъдеще.

Ако обаче Путин загуби властта си поради погрешните си изчисления в Украйна, шокът в Пекин може да е сериозен. И със сигурност би смутил Си Дзинпин, който също ще трябва да признае грешката да избере Русия за съюзник.

Самолетът на Абрамович се върна в Москва 2 дни, след като излетя за ИзраелСамолетът Gulfstream G650ER, регистриран като LX-RAY, който според медийни публикации е собственост на Абрамович, пътува между руската столица, Тел Авив и Израел от уикенда насам

Въпреки всичко, китайската подкрепа има своите граници. Руският пазар е малък, а китайските банки и компании не искат да рискуват да загубят много по-ценния си бизнес на други места по света, пренебрегвайки санкциите. Още повече, че една слаба Русия устройва Китай, тъй като тя няма да има друг избор, освен да бъде сговорчива.

Много е вероятно Путин да даде на Си достъп до северните руски пристанища, да задоволи нарастващите амбиции на Китай в Централна Азия и да го снабди с евтин петрол, газ и военни технологии, включително и проекти за усъвършенствани ядрени оръжия.

Освен това, Си Дзинпин изглежда вярва, че не е необходимо Путин да спечели съкрушителна победа в Украйна, а просто да оцелее, за да изведе Китай напред. Китайските държавници уверено твърдят пред чуждестранните дипломати, че единството на Запада по отношение на Русия ще се разпадне с проточването на военния конфликт и с нарастването на разходите за западните избиратели.

Китай вече се опитва да раздели Европа и Америка, твърдейки, че Съединените щати "помпат" влиянието си, като същевременно карат европейците да плащат сметката за високите цени на енергията, военните разходи и приемането на над 3 милиона украински бежанци.

Подходът на Китай към руско-украинската война се ражда от убеждението на Си Дзинпин, че голямата надпревара в 21 век ще бъде между Китай и САЩ и че Поднебесната империя е предопределена да я спечели.

За Китай това, което се случва в обстреляните градове на Украйна, е една от многобройните схватки в това състезание. От това следва, че успехът или неуспехът на Запада в борбата му с Владимир Путин ще определи възгледите на Китай за света.

В анализа на The Economist се посочва още, че една от най-важните задачи на НАТО и ЕС е да поддържат своето единство, тъй като седмиците на войната могат да се превърнат в месеци, които да донесат нови икономически трудности.

Западните марки, които не могат да се изтеглят от РусияИнвазията в Украйна накара много западни марки да се изтеглят от Русия, но някои все още имат магазини, заведения и хотели в страната и твърдят, че не могат да ги затворят

Западът обаче може да използва в своя изгода голямата разлика между Китай и Русия. Преди три десетилетия двете икономики бяха с еднакъв размер, но сега брутният вътрешен продукт на Китай е десет пъти по-голям от този на Русия.

Очевидно Си Дзинпин иска да преразгледа правилата на световния ред, за да обслужва по-добре собствените си интереси, но той не е в ситуацията на Путин, който няма друг начин да упражнява влиянието си, освен чрез силата на оръжието. Предвид икономическите си връзки с Америка и Европа, Китай има интерес от стабилността.

Вместо да изтласкат Китай извън "семейството" на демократичните държави и да го заклеймят като поддръжник на авторитарната идеология на Путин, САЩ и техните съюзници могат да демонстрират различно отношение към азиатската суперсила по различен начин.

Те могат да положат усилия да убедят Си Дзинпин, че Западът и Китай могат да процъфтяват, като се споразумеят, когато е възможно, и да се примирят, че по някои въпроси ще имат и своите различия. 

Големият въпрос, който остава на дневен ред, е дали Китай е склонен да тръгне по този път, като помогне за бързото прекратяване на войната в Украйна. За съжаление, ако Русия не прибегне до крайни мерки, които биха били неприемливи дори и за Пекин (например употребата на химически или ядрени оръжия), това, поне за момента, изглежда малко вероятно, пише още изданието.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg