Мрачни предчувствия за европейската среща на върха потопиха Уолстрийт

1003
Мрачни предчувствия за европейската среща на върха потопиха Уолстрийт

Уолстрийт вече не е готов да гласува доверие на европейските политици. В понеделник инвеститорите предпочетоха да се въздържат максимално от поемането на рискове, разтревожени, че и поредната среща на върха няма да доведе до решителни резултати.

В края на седмицата, лидерите на Стария континент ще обсъдят евентуално предоговаряне на условията, поставени на Гърция, и ще разгледат плановете за създаване на фискален и банков съюз.

Негативните новини от региона обаче продължават да се трупат, а доверието на пазарите скоростно се топи. Анализатори приеха скептично официалното искане на Испания за финансова инжекция, с която да подкрепи закъсалите си банки. Важни детайли, включително точната сума, която ще бъде необходима на Мадрид, остават неуточнени.

В Гърция, първите дни на новия кабинет не тръгват по вода – само след няколко дни на поста си, министърът на финансите подаде оставка по здравословни причини, а премиерът претърпя очна операция и няма да успее да участва в срещата на върха в четвъртък и петък.

За да допълнят мрачната картина на региона, Fitch Ratings нанесоха поредните тъмни щрихи и понижиха оценката си за дългосрочните дългови книжа на Кипър до джънк.

Лошото предчувствие, което облада Уолстрийт преди европейската среща на върха, не позволи на бенчмарк индексите да преминат на позитивна територия, въпреки силните данни за местната икономика.

Статистика на търговското министерство разкри, че покупките на новоизградени еднофамилни жилища са нараснали със 7.6% през май на месечна база, до сезонно коригираната бройка от 369 хиляди, което маркира двугодишен рекорд.

Отделно, Федералния резерв на Далас отчете, че индикаторът, измерващ бизнес активността в региона нараства до 5.8 пункта през юни спрямо 5.1 пункта през май, а компонентата, отразяваща производствения сектор, скочи от 5.5 на 15.5 пункта.

Въпреки това, всички десет индустрии, включени в S&P 500 приключиха деня надолу, а технологиите, финансите и енергетиката се сринаха с над 1.8%. Morgan Stanley Cyclical Index, който включва компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се срути с 2.6 на сто. Акциите на Bank of America поевтиняха с 4.3% до $7.60, а на Chesapeake Energy – с 8.5% до $17.03.

Microsoft отстъпи с 2.7% до $29.87 след като се съгласи да плати $1.2 млрд. за Yammer Inc.- сайт, който предлага услуги, подобни на тези на Facebook, на повече от 200,000 компании, сред които Ford Motor Co. и EBay Inc.

Facebook от своя страна също отбелязаха понижение – от 3% до $32.06, след като през изминалите две седмици социалната мрежа успя да възстанови 22% от стойността на книжата си.

Pfizer Inc. паднаха с 1.1% до $22.47, а Bristol-Myers Squibb Co. – с 3.5% до $34.13 след като фармацевтичните производители не успяха да спечелят одобрението на щатските регулатори за медикамента за разреждане на кръвта Eliquis и ще трябва да осигурят по-подробни данни за терапията.

Sprint Nextel Corp. загубиха 6.1% до $3.09 поради притеснения относно разширението и поддържането на мобилната мрежа от четвърто поколение на третият по големина доставчик на безжични услуги в САЩ.

Constellation отбелязаха най-силния си скок от повече от десетилетие насам – 13% до $21.86. Най-големият производител на вино в света спечели от новината, че Anheuser-Busch InBev ще придобие останалата част от капитала на Grupo Modelo SAB в сделка, която ще напълни касата и на Constellation.

Newmont Mining Corp. се възползват от европейските тревоги, които принуждават инвеститорите да търсят сигурно убежище. Фючърсите за злато удариха три седмичен рекорд, а акциите на най-мащабния доставчик на ценния метал в САЩ се покачиха с 1.7% до $48.79.

Анализатори на Dahlman Rose & Co. вдигнаха прогнозите си за производителите на торове и в отговор книжата на CF Industries Holdings Inc. поскъпнаха с 3.4% до $183.66, а на Mosaic Co. – с едно на сто до $51.10.

В понеделник Dow Jones Industrial Average се стопи със 138.12 пункта или 1.1% до 12 502.66, а Standard & Poor's 500 падна с 21.30 пункта или 1.6% до 1,313.72. Технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 56.26 пункта от стойността си или 2% до 2 836.16. Докато купувачите пасуват в очакване на европейската среща на върха, едва 5.9 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 13% под среднодневното ниво на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg