МВФ: Бедните държави имат нужда от нови механизми за подкрепа

751
МВФ: Бедните държави имат нужда от нови механизми за подкрепа

© Pixabay

Рязкото поскъпване на храните и енергията в световен мащаб заради войната в Украйна се отразява най-тежко на бедните страни и ще са необходими по-добри механизми за справяне със стреса върху държавния дълг, за да се предотвратят фалитите.

Това се посочва в анализ на Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс.

„Войната в Украйна добавя рискове към безпрецедентните нива на публичните заеми, докато пандемията от COVID-19 и мерките за справяне с нея все още натоварват много държавни бюджети“, пишат директорът на отдела за фискални въпроси на МВФ Витор Гашпар и ръководителят на стратегическия отдел на институцията Джейла Пазарбазиоглу.

Те смятат, че е необходим глобален подход на сътрудничество, за да се постигне разрешаване на проблемите с дълга и да се предотвратят ненужни ситуации на неизпълнение.


Скоковете в цените на храните и енергията удариха особено силно страните с ниски доходи и те може да се нуждаят от повече безвъзмездни средства и силно облекчено финансиране. Държавите трябва да предприемат реформи за подобряване на прозрачността на дълга и засилване на политиките за управлението му, за да намалят рисковете, предупреждават от фонда.

Около 60% от страните с ниски доходи вече са били или са изложени в някаква степен на дългови рискове. Повишаването на лихвените проценти в големите икономики може да доведе до увеличаване на изискваната доходност по държавните облигации на страните с по-слаби фундаментални показатели, което ще направи тегленето на заеми по-скъпо за тях, казват още авторите на доклада.

JPMorgan изключва Русия от облигационните си индексиJPMorgan постави Русия под наблюдение в индекса на 1 март, след като срещу страната бяха наложени санкции

Кредитната криза в някои от тези страни се влошава и заради намаляващото задгранично кредитиране от страна на Китай, който се бори с проблемите с платежоспособността в сектора на недвижимите имоти, мерките против разпространението на COVID-19 и проблемите със съществуващите заеми за развиващите се страни.

Според експертите на МВФ, действията, предприети до този момент от големите икономики, са недостатъчни. В доклада се посочва, че замразяването на официалните двустранни плащания по дълга, прието в началото на пандемията, е приключило и не е било договорено преструктуриране в рамките на Г20.

Необходими са опции за по-широк кръг от държави, които сега все още не отговарят на условията за облекчаване на дълга.

"Объркването ще увеличи разходите и рисковете за длъжниците, кредиторите, а в по-широк план ще застраши глобалната стабилност и просперитета. В крайна сметка, въздействието ще бъде най-остро усетено от онези домакинства, които най-малко могат да си го позволят", предупреждават икономистите на МВФ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg