МВФ: Европа може да издържи на пазарната бъркотия

327
Европейската икономика е достатъчно гъвкава, за да устои на турбуленцията на финансовите пазари, но банките й ще трябва да разкрият експозициите си на вторичния пазар на ипотечни облигации в САЩ, смятат от МВФ, цитирани от FT.com.

Прогнозите за икономическия растеж на европейските страни (членки и не на ЕС) на международната институция остават непроменени от последния преглед на световната икономика, който предвижда забавяне на показателя с 3.7% през тази година при 3.2% за 2008 г.

Темпът на растеж в развитите страни се очаква да се снижи от 2.7% на 2.2 на сто за разглеждания период, като изменението при развиващите се икономики да бъде от 6.3% на 5.7% през следващата година.

Европейските икономики бяха засегнати в по-малка степен от жилищната криза, отколкото щатската икономика и няма проблеми на вторичния пазар на ипотечни заеми.

От фонда обявяват, че засега не се засичат подобни проблеми с отпуснатите заеми на европейците. Въпреки това са налице рискове, които е добре да се имат предвид. Това включва продължаващата тенденция за спад на имотния пазар в САЩ, както и ръста при цените на петрола и стоките.

От МВФ призоваха европейските политици да създадат по-прозрачна среда на финансовите пазари, подчертавайки, че това не трябва да стане за сметка на развитието на иновациите и сигурността във финансовата сфера, която бе описана като “силен източник на икономическия растеж в Европа”.

Бе отправен и призив към финансовите регулаторни органи да ускорят развитието “на среда на единни правила и равни условия” за банките, което ще ги задължи да разкриват експозициите си на американския вторичен пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg