МВФ: Гърция няма да фалира

859
МВФ: Гърция няма да фалира

Управителният съвет на МВФ ще заседава спешно в неделя, за да одобри заем от 30 милиарда евро за Гърция, съобщи в четвъртък говорителката на институцията Каролайн Аткинсън на брифинг за журналисти. Заемът ще бъде отпуснат за срок от три години и заедно с 80-те милиарда евро заеми от ЕС трябва да спаси тежко задлъжнялата Гърция.

МВФ смята, че този финансов спасителен пакет ще е достатъчен, за да предотврати изпадане на Гърция в неплатежоспособност, каза Аткинсън: „Ние сме изградили пакета с финансова помощ така, че на Гърция да не се налага да излиза на пазара за скъпоструващи заеми за над 18 месеца, до 2012. Ние очакваме това да е напълно достатъчно и да позволи на Гърция да изплати дълговете си."

Паниката расте

Въпреки решението на МВФ и ЕС за съвместни спасителни мерки, пазарите реагират с нарастваща паника на кризата в Гърция. Говорителката на международната финансова институция подчерта, че страховете на пазарите са пресилени и пазарите демонстрират свръхреакции: „Както вече много пъти казваме - не предстои фалит, и не е предстоял. Не искам да коментирам реакциите на пазарите, но искам да потвърдя, че ние не виждаме задаващ се фалит."

В четвъртък се стигна до най-големите пазарни сътресения. Американските пазарни индекси потеглиха стремглаво надолу и паднаха с над три процента до края на деня, като „Дау Джонс" премина през сривове, подобни на тези в началото на кризата през 2008 година. Еврото отново потъна спрямо долара, достигайки най-ниската си стойност за последните 14 месеца.

Инвеститорите не вярват, че спасителните мерки ще са достатъчни и че Гърция ще успее да се справи с проблемите си, коментираха американските финансови издания.

Гръцката криза - с глобален ефект?

„Уол стрийт джърнъл" вижда в реакциите на американските пазари ясни страхове, че гръцката криза може да порази някои от големите икономики в Европа, което ще има неминуеми последици и за икономиката на САЩ. След внезапната пазарна нестабилност нараснаха и опасенията, че кризата в Гърция може да има глобален ефект. Белият дом, който подкрепя силно спасителните мерки, направи изявление, че президентът и неговият икономически екип следят отблизо развитията на събитията.

Ако Управителният съвет на МВФ одобри заема за Гърция в неделя, първата част ще бъде отпусната много бързо и вероятно в синхрон с европейския заем, каза говорителката на МВФ.  Надеждите са това да успокои пазарите и да започне да ограничава шансовете за разпростиране на кризата. Но коментатори от финансово-икономически издания като „Форбс", „Бизнес уийк" и „Блумбърг" смятат, че истинският ключ към стабилизиране на пазарите сега е в ръцете на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише - който, според тях, отказва да го използва.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg