МВФ: Глобалната икономика се насочва към най-слабия растеж от 1990 г. насам

1232
МВФ: Глобалната икономика се насочва към най-слабия растеж от 1990 г. насам

© Getty Images

Глобалната икономика се насочва към най-слабия период на растеж от 1990 г. насам, тъй като по-високите лихвени проценти, определени от водещите централни банки в света, повишават разходите по кредитите за домакинствата и бизнеса, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В същото време тя изрази мнение, че повишаването на лихвените проценти трябва да продължи като начин за справяне с инфлацията. 
 
В реч преди пролетните срещи на МВФ във Вашингтон следващата седмица Георгиева каза, че глобалният растеж ще остане около 3% през следващите пет години – най-ниската средносрочна прогноза за растеж от 1990 г. насам, пише The Guardian. 
 
Рязкото забавяне на световната икономика миналата година след вторичните трусове на пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна ще продължи и през 2023 г., като има риск това забавяне да остане през следващите пет години, каза ръководителят на МВФ.
 
„Това прави още по-трудно намаляването на бедността, заздравяването на икономическите белези от Covid-19 кризата и предоставянето на нови и по-добри възможности за всички“, добави Георгиева.
 
 
Преди МВФ да публикува ревизираните си икономически прогнози следващата седмица, Георгиева каза, че глобалният растеж през 2022 г. се е сринал почти наполовина от първоначалното възстановяване от Covid-19 пандемията през 2021 г., спадайки от 6,1% на 3,4%. С висока инфлация, нарастващи разходи за кредити и нарастващо геополитическо напрежение, глобалният растеж е на път да падне под 3% през 2023 г. и да остане слаб за години напред, заяви ръководителят на МВФ.
 
В до 90% от развитите икономики ще има спад в темпа на растеж тази година, предупреди тя, като активността в САЩ и еврозоната ще бъде засегната от по-високите лихвени проценти.
 
 
Сравнявайки геополитическите и икономическите предизвикателства с „изкачването на хълмове“, Георгиева каза, че „досега сме доказали, че сме издръжливи катерачи, но пътят напред – и особено пътят обратно към стабилен растеж – е труден и мъглив, а въжетата, които ни държат заедно, сега може да са по-слаби, отколкото бяха само преди няколко години.“
 
Въпреки въздействието на по-високите лихвени проценти на централните банки върху икономическата активност по света, Георгиева каза, че все още е необходим подход за „запазване на курса в борбата с инфлацията“.
 
Ръководителят на МВФ добави, че сътресенията в световната банкова индустрия през последния месец показват, че все още има опасности за преодоляване.
 
Въпреки това тя призова централните банкери да продължат с по-високите лихвени проценти като ход за справяне с инфлацията, като същевременно предоставят отделна подкрепа за затруднените банки. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

паси предателят
# 0
15:04 | 12 April 2023
Гордост за нас ,че имаме такава умница която е по- скоро врачка отколкото специалист тъй като не мина ден без нейното мнение за Световната икономика предсказваща в перспективи състоянието й.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg