МВФ обясни какво се случва, когато държава фалира

3134
МВФ обясни какво се случва, когато държава фалира

Обявяванията на неплатежоспособност на държави обикновено предизвикват рецесии, коментират икономистите Енрике Мендоса и Вивиан Юе в статия, озаглавена "Общ модел на баланс на дефолтите на държави и циклите на активност".

Експертите от Международния валутен фонд са изследвали 23 подобни случая в периода 1977 - 2009 година и са извели икономически модел, измерващ последиците от обявяване на неплатежоспособност на една държава.

Те посочват, че се наблюдава "мощен механизъм на разширяване на финансите", при който поскъпването на парите удря производителите, спадат Брутния вътрешен продукт, потреблението и заетостта.

МВФ призова Съединените щати няколко пъти да намерят възможно най-скоро споразумение, което да им позволи да избегнат перспективата от дефолт заради липса на споразумение по вдигането на тавана на държавния дълг.

В случая с Гърция - след като МВФ твърдо изключваше вероятността от преструктуриране на държавния дълг, в началото на юли обяви, че усилията на частните кредитори ще се окажат необходими, за да може държавата да изпълни задълженията си.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Митев
# 0
17:07 | 16 July 2011
Прилаганите по указания от експерти на МВФ начини за подпомагане на гръцко правителство (стотици милиарди евро парични помощи, приватизационни програми, повишени задължения за данъкоплатци, намаление на държавни разходи и други) са непълноценни, защото запазват особено важна причина за криза в Р. Гърция. Същите стимулират допълнително развитие на стопански диспропорции и криза. Блогът за спасение на Р. Гърция от стопанска криза: http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/blog-post_10.html
Какво се случва когато...
# 1
22:07 | 15 July 2011
http://www.reader.bg/forum/5--/234--.html
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg