МВФ очаква ръстът на световната икономика за тази и следващата година да възлезе на 4.9%

477
МВФ очаква ръстът на световната икономика за тази и следващата година да възлезе на 4.9%

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира ръст на световната икономика от 4.9% през настоящата и следващата година, което ще доведе до един от най-дългите периоди на постоянен растеж от втората световна война.

За сравнение, през изминалата година световната икономика регистрира ръст от 5.3%, като за забавянето през тази и следващата година ще допринесат фактори като повишението на лихвите от централните банки в световен мащаб, както и поскъпването на петрола и енергийните ресурси.

От МВФ прогнозираха още забавяне на ръста на най-голямата световна икономика през тази година до 2.6%, като се очаква възстановяване в ръста на щатската икономика до 3% през 2008 година.

Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 2.3% през настоящата и следващата година, на фона на ръста й от 2.7% през изминалата, който бе и най-големият й ръст от 2000-та година насам.

Най-голямата европейска икономика се очаква да нарасне с 1.8% през 2007 и 2008 година, след ръста й от 2.2% през 2006 година.

Втората най-голяма световна икономика - японската, по прогнози на МВФ, ще регистрира повишение от 2.2% през тази и 1.9% през следващата, след като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 2.2% през изминалата година.

Икономиката на Великобритания се очаква да отбележи ръст от 2.9% през тази година, което би било най-голямото повишение сред страните от Г-7, както и 2.7% през следващата година, колкото бе ръстът й през изминалата година.

Сред азиатските икономики най-голям ръст се очаква за поредна година да регистрира Китай в размер на 10% за тази и 9.5% през следващата, след силния ръст от 10.7% през изминалата година. Индия ще отбележи ръст от 8.3% през тази и 7.8% през следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg