МВФ понижи прогнозата за растежа на глобалната икономика

556
МВФ понижи прогнозата за растежа на глобалната икономика

© flickr

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растеж на глобалната икономика за тази и следващата година.

Организацията предвижда ръст от 3.2% за 2019 година, което е понижение спрямо прогнозата от април, която възлизаше на 3.3%, предава BBC. 

Растежът на световната икономика за следващата година ще бъде 3.5%, което също е понижение спрямо очакванията за ръст от 3.6% в предходната прогноза.


Според МВФ, растежът остава подтиснат, като световната икономика се нуждае от разрешаване на търговските спорове по света.

Докладът на организацията е силно критичен към подхода на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на търговската политика.

В него се казва, че страните не трябва да използват мита - данъци върху търгуваните стоки, да насочват двустранните търговски баланси или да отвхърлят диалога с цел оказване на натиск.

Тези стратегии се прилагат от кабинета на Тръмп в настоящата търговска политика на САЩ.

САЩ оказва натиск на други държави в опит да ги принуди да свият дефицита във двустранната търговия, който най-голямата икономика в света има с тях. Казано с други думи – САЩ иска някой държави да изнасят по-малко за там и да внасят повече американски стоки.

Според кабинета на Тръмп, Китай е основния проблем в тази игра. САЩ често критикуват азиатската страна, че нечестно субсидира компаниите си и присвоява технологии от щатските си конкуренти.

МВФ посочва, че големите търговски споразумение също трябва да бъдат изчистени, имайки предвид Брекзит и свободната търговска зона между САЩ, Канада и Мексико.

Според доклада, инфлацията е на много ниско ниво, като този фактор, заедно със слабия растеж, правят ниските лихвени нива от страна на централните банки в много страни по света адектвана политика.

Япония и еврозоната се радват на нулеви лихви. Очаква се ЕЦБ и ФЕД да понижат допълнително лихвите в следващите месеци.

Колко ще струва търговската война на световната икономика?Търговската война между САЩ и Китай ще има последствия за глобалния растеж през идната година

МВФ предвижда, че икономиката на САЩ ще изпита значително забавяне, когато ефекта от понижаването на данъците отмине. МВФ очаква растежа на щатската икономика да падне до 1.9% през следващата година.

Най-осезаемите понижения на прогнозите се наблюдават сред основни развиващи се икономики, включително Бразилия, където има несигурност относно пенсионните и други реформи, както и Южна Африка, която е засегната от стачки, проблеми с енергийните доставки и слаба земеделска продукция.

МВФ понижава и леко прогнозата си за Китай, както за тази, така и за следващата година, което е частичен ефект от търговската война със САЩ.

МВФ базира прогнозата си за следващата година на ситуацията в няколко големи развиващи се икономики, като Турция, Аржентина, Иран и Венецуела.

Организацията добавя, че тези икономики са носители на високи рискове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg