МВФ предупреди страните от Г-7 за задълженията им

584
МВФ предупреди страните от Г-7 за задълженията им

Най-развитите страни в света, които увеличават разходите си от средата на 60-те години на миналия век насам, се сблъскват с рекордни нива на задлъжнялост в резултат на финансовата криза от 2008-2009 г. и разполагат с малко опции, предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки острото предупреждение и възможността най-богатите страни да затягат коланите години наред, от фонда също така заявяват, че рисковете от дефолт при силно задлъжнелите страни като Гърция, Ирландия и Португалия са били силно надценени.

В три нови доклада икономистите от фонда отправят остри предупреждения, като в същото време предупреждават държавите и да не реагират прекалено силно.

Тази смесица от послания е отразена в един от докладите за дългосрочните тенденции при публичните финанси на страните от Г-7.

Авторите на доклада, Карло Котарели и Анреа Шехтер, заключват, че публичният дълг е служил години наред като "най-добрия буфер - нараствайки в лоши времена, но не намалявайки с много в добри времена."

Със застаряване на населението на богатите страни те ще се сблъскат с още по-голям финансов натиск, според авторите. Те обаче също така предупреждават срещу прекалено бързите реакции.

"Tрябва да има фискално приспособяване, но то не трябва да бъде прекалено рязко," според тях. "Трябва да се намали ролята на правителството, но без то да бъде лишавано от това да играе главна роля при предоставянето на основни услуги и особено от осигуряването на равни условия за всички, независимо от различията по рождение."

"Настоящата среда на ниски лихвени проценти, която за момента позволява обслужването на задължения да бъде под контрол в страните от Г-7, въпреки нарастващите бюджетни дефицити и дългови нива, предоставя възможност процесът по фискалното приспособяване."

В друг доклад на МВФ, изготвен от Джоната Остри се казва, че страните се различават по това колко им остава преди да достигнат нива на задължения, които вече няма да могат да обслужват.

Държави като Австралия, Дания, Южна Корея, Нова Зеландия и Норвегия могат да вземат повече заеми, докато няколко страни в Южна Европа, заедно с Япония, имат малко такива възможности и трябва да предприемат фискални ограничения, които значително се разграничава от историческите им практики, според Остри.

Едно притеснително заключение е, че пазарните страхове по отношение на отрицателните икономически сътресения могат сами по себе си "да предизвикат увеличаване на лихвените проценти, което би могло да направи така, че някои страни вече да не могат да обслужват задълженията си," според Остри и съавторите на доклада.

От трите доклада в най-малко песимистичния се заключава, че дефолтите на държави са "ненужни, нежелани и малко вероятни."

В този доклад, изготвен от Карло Котарели се казва, че страните няма да извлекат ползи от евентуален дефолт, тъй като структурните дефицити, а не плащането на лихвите, са техният основен проблем. Исторически погледнато, страните не са обявявали дефолт като стратегия, за да се избавят от задълженията си, а когато са изпадали в криза по рефинансиране, се казва доклада.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg