МВФ прогнозира 3.9% ръст на световната икономика

536
МВФ прогнозира 3.9% ръст на световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира силен ръст на световната икономика през тази година и повишение от 3.9%. От МВФ обаче смятат, че е малко вероятно икономиките на САЩ и на други богати страни да нарастват достатъчно бързо, за да намалят значително безработицата.

Икономическият ръст в "напредналите страни" се очаква да бъде средно в размер на 2.1% през тази година и 2.4% през 2011 г., според МВФ. "Този растеж едва ще успее да намали спада в производството и безработицата ще остане висока," според икономиста от МВФ Оливие Бланшар.

Най-големите двигатели на ръста на световната икономика остават в Азия. От МВФ прогнозират, че китайската икономика ще нарасне с 10% през тази година и почти с толкова през 2011 г., докато ръстът в Индия ще бъде близо до 8% и в двете години. В двете държави, както и в Бразилия и Индонезия, местното търсене нараства бързо, което улеснява оттеглянето на държавните мерки за стимулирането на икономиките, твърдят от МВФ.

В богатите страни обаче положението не е същото. Там възстановяването продължава до голяма степен да зависи от монетарната и фискалната подкрепа, според МВФ. От финансовата институция очакват щатската икономика да нарасне с 2.7% през тази година, след което ръстът да намалее до 2.4% през следващата година с намаляването на правителствените мерки за стимулиране.

В Европа и Япония икономическият ръст ще нарасне между 2010 и 2011 г., според МВФ, въпреки, че това ще се случи от по-ниска база в сравнение със САЩ. Германската икономика се очаква да отчете ръст от 1.5% през 2010 г. и 1.9% през 2011 г., докато повишението във Великобритания ще е 1.3% през тази година и 2.7% през 2011 г. БВП на Япония се очаква да нарасне с 1.7% през 2010 г. и с 2.2% през 2011 г.

Като цяло прогнозата на МВФ е доста по-оптимистична в сравнение с преди три месеца. Фондът е завишил очакванията си за ръста на световната икономика с 0.8 процентни пункта, до 3.9% през 2010 г. и прогнозира, че световният икономически ръст ще достигне 4.3% през 2011 г. Повишението е под средният ръст от почти 5% в периода 2004-2007 г., но представлява значително подобрение в сравнение със свиването от 0.8% от 2008 г., което беше и първото след Втората световна война.

Икономистите от МВФ обаче отбелязват и редица проблеми, включително и "крехката" стабилност на финансовия сектор. От институцията призовават банките по цял свят да увеличат капитала си, за да могат да се справят със загубите от заеми отпуснати за закупуването на търговски имоти и оттеглянето на правителствените гаранции. Голямото увеличение на задълженията в публичния сектор може да попречи на възстановяването като повиши лихвените проценти, според МВФ, или като внесе страх на пазарите, ако някоя държава породи съмнение, че не е в състояние да изплаща дълга си.

От МВФ също така отбелязват възможността притокът на средства от богатите държави да доведе до формирането на балони при активите в Азия, но според фонда това все още не е широкоразпространен проблем.

За да се справят с балоните на някои страни може да се наложи да прекратят програмите си за стимулиране на икономиките по-бързо от очакваното, да увеличат резервите си и да наложат контрол над средствата влизащи отвън.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg