МВФ: Риск от корекция в цените на активите

571
МВФ: Риск от корекция в цените на активите

© Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че липсата на връзка между финансовите пазари и реалната икономика може да доведе до корекция в цените на активите.

Дефиницията за корекция предвижда спад в цената на определен актив или индекс с 10 или повече процента, пише CNBC.

По-рано през настоящата седмица от МВФ ревизираха надолу прогнозите си за глобалния икономически растеж през 2020 г.

Според кредитната институция пандемията от COVID-19 е довела до безпрецедентно свиване на икономическата активност.


За тази година МВФ очаква световният брутен вътрешен продукт да се свие с 4.9%. Актуалната прогноза е с близо два процентни пункта под тази, публикувана преди три месеца.

Ако очакванията на експертите се потвърдят, светът ще изживее най-сериозния си икономически спад от Голямата депресия насам, последствията от който ще бъдат по-тежки, отколкото след кризата от 2008-2010 г.

От МВФ прогнозират, че през 2021 г. ще станем свидетели на ръст от 5.4%.

В последните месеци капиталовите пазари отчетоха едни от най-силните месеци в историята си, на фона на проблемите на реалната икономика.

ЕК прогнозира 7.2% спад в БВП на България през 2020 г.Безработицата се очаква да скочи до 7% през 2020 г., след като достигна историческо дъно от 4.2% през 2019 г.

Светът в момента се бори с епидемията от коронавирус, отнела живота на повече от 500 000 души в световен мащаб, става ясно от данни на Университета Джонс Хопкинс. Това, както и все повечето протести против расовото неравенство, са на път да изправят света пред безпрецедентна икономическа криза.

Последните данни за представянето на широкия индекс S&P500 са ново доказателство за липсата на връзка между цените на акциите на борсата и реалната икономика. В последните 50 дни индикаторът е отчел най-доброто си представяне в историята.

„Според моделите, които МВФ използва, различията между пазарните цени и фундаменталните оценки днес са близо до историческите върхове. Обратното обаче е валидно за акциите в част от развиващите се пазарни икономики“, информират от фонда.

Промяната в пазарните нагласи могат да дойдат, както и втора вълна на коронавирусната инфекция, но също и от нови протести, промяна в монетарната политика или ескалиране в търговските взаимоотношения между двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай.

Съществува и риск, че небанковите финансови компании – като тук се има предвид фондовете за управление на активи, могат да изпитат трудности в следващите месеци. МВФ предупреждава, че тези бизнеси могат да подействат като ускорител на пониженията.

Значителен спад в цените на акциите или дадена суровина, например, може да причини допълнителни изтегляния на активи от управляващите дружества, посочват от МВФ.

Това може да принуди причина техните потфолио мениджъри да продават други активи, за да удовлетворят тегленията, което пък може да окаже натист върху цените на книжата.

„Налице е огромна несигурност“, каза Гита Гопинат, главен икономист на МВФ, в предаването Squawk on the Street по CNBC.

Тя добави, че подкрепата от централните банки трябва да продължи, но това ще зависи и от това по какъв начин се възстановява икономиката в следващите месеци.

От МВФ също така предупредиха за нарастналите нива на дълг – както на домакинствата, така и на компаниите, което може да изиграе по-голяма роля при задаващата се икономическа криза.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg