МВФ смъмри САЩ за задълженията на страната

1310
МВФ смъмри САЩ за задълженията на страната

САЩ не разполага с надеждна стратегия за стабилизирането на нарастващия публичен дълг на страната, което представлява малък, но важен, риск за нова световна икономическа криза, твърдят от Международния валутен фонд, цитирани от FT.

В необичайно строго порицание на най-големия си акционер, от МВФ казват, че САЩ е единствената развита икономика, която увеличава бюджетния си дефицит през 2011 г., във време когато икономиката на страната нараства достатъчно бързо, за да бъдат намалени задълженията й.

Предупреждението за дефицита на САЩ идва на фона на все по-голяма ангажираност на президента на САЩ Барак Обама в дебати за това как страната може да намали нарастващия си дълг.

За да спази поетия през миналата година ангажимент от Г-20 (без Япония) за намаляване на дефицита на страните наполовина до 2013 г., САЩ ще трябва да приложи по-строги мерки за икономически ограничения от който и да било двугодишен период от 1960 г. насам, казват от МВФ.

В доклада на МВФ се казва още, че при сегашната си политика САЩ ще се присъедини към Япония като единствената развита страната с нарастващ публичен дълг през 2016 г., което ще изложи на риск световната икономика.

"Това е риск, който ако се материализира, ще има много важни последствия за останалата част от света. Затова е важно САЩ да направи навременни фискални корекции", според Карло Котарели, от МВФ.

В момента САЩ са очертали по-малко от половината данъчни увеличения и намаления на разходите, които са необходими за намаляването на публичния дълг в средносрочен план, според изчисления на МВФ.

"Необходимо е по-голямо намаляване на дефицита в средносрочен план, което ще изисква по-обширни реформи, в това число в социалното осигуряване и данъчната политика," казват от МВФ.

От фонда смятат, че щатската икономика изглежда достатъчно силна, за да издържи на по-големи мерки за икономически ограничения и данъчни увеличения.

След като през миналата седмица беше постигнато съгласие за намаляване на разходите от тазгодишния бюджет с 38.5 млрд. долара, днес Обама ще обяви планове за ограничаване на дългосрочния дефицит на страната.

Дебатът около фискалната политика на САЩ се очаква да се изостри в следващите седмици и месеци, тъй като страната наближава определения от Конгреса таван на дълга, които е 14.300 трлн. долара.

Без одобрението на законодателите да вдигнат тавана, САЩ може да стигне до дефолт по задълженията си още през юли. Засега републиканците и демократите не са близо до сключването на сделка.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg