МВФ укривала информация относно финансовата криза

896
МВФ укривала информация относно финансовата криза

Бивш икономист от Международния валутен фонд обвинява институцията в укриване на информация, засягаща финансовата криза и тази по външния дълг в Еврозоната, пише френският вестник La Tribune, съвместно с Reuters.

В молбата си за напускане от 18 юни, изпратена до МВФ и до някои от управниците на организацията, Питър Дойл определя като „изключително голям неуспех“ неспособността на МВФ да съобщи навреме за опасността от кризата от 2007-2008 и че този тип поведение може да се корени по-дълбоко във функционирането на МВФ. Това писмо, от което Reuters притежава копие, хвърля светлина върху вътрешното напрежение, което поставя под съмнение надеждността на Фонда.

Други служители на институцията, пожелали анонимност, споделят за Reuters, че МВФ е отпускала заеми на Европа, без да спазва същата степен на независимост, както в останалите случаи. Това се отнася главно за помощите за развиващите се страни.

Питър Дойл, шеф за отдела за Швеция, Дания и Израел в Европейския департамент на МВФ, обвинява Фонда в опорочаване на процеса за избиране на директор, тъй като гарантира назначаването на европеец на главния пост. Питър Дойл допълва, че в последно време МВФ винаги е бил една крачка назад в опитите си да спаси еврото. МВФ, ЕЦБ и ЕК формират т.н. „Тройка“- международни кредитори, отговорни за изготвянето на план по спасяване на Гърция, Ирландия и Португалия.

По повод назначаването на Кристин Лагард, Питър споделя, че нито пола, нито неподкупността, нито нейната устременост, могат да компенсират пълната липса на легитимност в процеса на избор на главен директор.

МВФ вече призна за някои от пропуските си в докладите от 2009 и 2011 година, допускайки, че не е успяла да установи с точност причините за възникването на финансовата криза и не е била достатъчно настойчива по отношение на предупрежденията си към европейските лидери по повод еврото.

Говорителят на МВФ заяви, че коментарите на Дойл са ясно изложени в публични доклади, както и в съобщения до генералния директор, но въпреки това все още няма ясно становище по въпроса дали тези обвинения са основателни или не.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg