МВФ: Възстановяването на еврозоната може да се забави, нужни са още стимули

873
МВФ: Възстановяването на еврозоната може да се забави, нужни са още стимули

© Pixabay.com

През 2021 г. еврозоната е изложена на опасност от по-слабо икономическо възстановяване, отколкото се очакваше преди това и може да има нужда от допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да вилнее на континента, казаха от Международния валутен фонд.

Негативните рискове остават и през новата година, а кога икономиката ще тръгне нагоре, ще зависи от това колко бързо и ефективно ще бъде приложена ваксината, предупредиха от финансовата институция. Според МВФ безпрецедентната реакция, както на национално, така и на европейско ниво, е помогнала за смекчаване на ефектите от кризата.

“Освен ако динамиката на развитие на пандемията не се промени значително в идните месеци, икономическата активност се очаква да се възстанови по-постепенно от очакваното,” се казва в доклад на фонда. По-нататъшна фискална подкрепа ще е необходима, а правителствата би трябвало “да проучат възможностите за подобряване на настоящите фискални правила.”


Засега от МВФ запазват прогнозата си за 8.3% спад на икономиката на евроозната тази година и 5.2% през 2021 г., пише Bloomberg.

По-бавното възстановяване вероятно ще остави дългосрочни „белези“, което пък би могло да натежи над блока в бъдеще, предупреждават от МВФ, добавяйки, че напрежението между ЕС и Великобритания във връзка с брекзит е засилило несигурността. Великобритания трябва да напусне митническата зона на ЕС в края на месеца, а засега двете страни не могат да стигнат до търговска сделка.

Ударът на пандемията: Гладът се завръща и в развитите държавиЗа първи път в историята си UNICEF стартира спешна кампания във Великобритания

Италия и Австрия наложиха нови блокади, за да ограничат разпространението на вируса, докато Великобритания се бори с увеличение в броя на случаите и нов щам, което накара редица държави да затегнат ограниченията във връзка с пътуването от и до страната. Подобни събития се отразяват върху надеждите за бързо възстановяване дори и след началото на разпространението на ваксините.

Ръководството на МВФ похвали спасителния пакет „Следващо поколение“ на ЕС наблягайки на факта, че неговата ефективност ще зависи от “бързото осъществяване, качеството на разходите и капацитета му да катализира структурни реформи.”

От фонда също така препоръчват мерките по отношение на запазването на капитала на банките да останат в сила, докато възстановяването вече е в пълен ход.

По отношение на инфлацията от МВФ казват, че “се очаква единствено постепенно увеличение и тя да остане под средносрочния таргет на Европейската централна банка (ЕЦБ) през по-голяма част от периода на прогнозата.”

От МВФ похвалиха допълнителните парични стимули, които ЕЦБ обяви по-рано през месеца, но предупреди, че може да е необходима допълнителна подкрепа, особено ако негативните рискове се материализират.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg