МВФ vs Световната банка

2429
МВФ vs Световната банка

Джон Кейнс казва, че Световната банка трябва да се нарича „фонд", а Международният валутен фонд - „банка". Между тях има много общо и още толкова различно:

Мисията на МВФ е да подкрепя световната търговия. Тази на Световната банка- световното икономическо развитие.

И двете институции са създадени на конференцията в Бретън-Уудс през 1944 г. и са контролирани и финансирани от страните членки, като по-големите страни имат по-голямо финансово участие и по-голяма тежест при вземане на решенията.

МВФ

Основната отговорност на МВФ е да предвижда и да намалява влиянието на кризите, които могат да се отразят на световната търговия. Много страни- като САЩ и Франция, имат търговски дефицит, но това не безпокои инвеститорите, готови да заемат пари на финансово здрави страни.

Когато инвеститорите загубят доверие и престанат да заемат пари на една страна говорим за криза- страната вече не може да финансира благата, които внася. Епидемията расте, банките фалират, другите страни губят възможност за износ, страната- да плаща дълговете си към инвеститорите. Това е сценарият, който МВФ по дефиниция се опитва да предотврати.

За целта фондът разполага с известни резервни фондове, от които отпуска заеми за страни с лихва, малко по-ниска от пазарната. В разгара на кризата през 2009 г. Г-20 прие да увеличи резервният фонд на МВФ от 250 на 750 милиарда долара, като сумата може да продължи да расте.

В замяна МВФ трябва да изиска от страните кредитополучатели реформи с цел намаляване на дълга, поради което заемите на МВФ не са много ценени.

Световната банка

Целта на Световната банка е да помогне на слабо развитите страни да се развиват. Тя разполага с 276.1 млрд. долара, от които отпуска заеми. Голямата разлика е, че банката отпуска заеми за проекти за развитие, а не за мерки за стабилизация. Приема се, че когато се реализират проекти за развитие, БВП на страните ще нарасне и те ще успеят в срок да се издължат на Световната банка. Затова и заемите от нея са предпочитани.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...