МВФ „за" контрол над капиталите в развиващите се страни

748
МВФ „за

„Има обстоятелства, при които контролът над капиталите, е легитимно право на икономическата политика на държавата, за да се избегне ефектът на „горещите пари", заявяват шест икономисти на МВФ в доклад, предоставен на Wall Street Journal.

Това е една сериозна промяна за институцията, която традиционно защитава догмата на свободно движение на капитали. „Дебатът не е нов, той беше поставян по време на предходни кризи. Но е вярно, че МВФ сякаш прави крачка назад в принципите си", заявява председателят на Съвета за икономически анализ на организацията Кистиан дьо Боасю.

Икономистите от МВФ признават, че „временните" капитали, които навлизат в развиващите се страни по различни причини, стават база за проблеми. Защото при промяна на конюнктурата те също така бързо се „отливат". Според МВФ в тази ситуация контролът над паричните потоци в развиващите се страни ще помогне за стабилизиране на икономиката, стига да е регламентирана неговата продължителност.

Развиващите се страни станаха привлекателни за прилив на капитали, което доведе до формиране на спекулативни балони като този в сектора на имотите в Хонконг. „През тази година икономическият ръст в развиващите се страни може да стигне 6%, докато в еврозоната ще бъде от порядъка на 1.-1.5%", се казва в доклада. По данни на Wall Street Journal 722 млрд. долара са инвестирани в развиващите се страни през тази година, което е ръст от 66% спрямо 2009 г.

Възвращаемостта на инвестициите в бразилския реал е около 8.75%, което доведе до прилив на съмнителни пари, заплашващи да дестабилизират икономиката. Това накара властите да търсят начини за издигане на бариери пред прилива на капитали. Според МВФ това е единственият начин развиващите се страни да успеят да се предпазят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg