МВФ занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

598
МВФ занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

© Pixabay

Международният валутен фонд ревизира надолу прогнозите си за глобалния икономически растеж през 2020 година. Според кредитната институция пандемията от COVID-19 е довела до безпрецедентно свиване на икономическата активност.

За тази година МВФ очаква световният брутен вътрешен продукт да се свие с 4.9%. Актуалната прогноза е с близо два процентни пункта под тази, публикувана преди три месеца.

Ако очакванията на експертите се потвърдят, светът ще изживее най-сериозния си икономически спад от Голямата депресия насам, последствията от който ще бъдат по-тежки отколкото след кризата от 2008-2010 година, пише Marketwatch.


През януари, преди избухването на пандемията, МВФ очакваше ръст на световната икономика с 3.3% през 2020 година.

"COVID-19 оказа по-сериозно негативно влияние върху икономиката през първото полугодие отколкото се очакваше. Възстановяването също ще бъде по-бавно от предварителните прогнози", се посочва в анализа на МВФ.

През 2021 година институцията очаква ръст на БВП в световен мащаб със средно 5.4 на сто, което е с 0.4 процентни пункта под предишната прогноза от април.

Основната причина за по-тежките последствия от пандемията е свързана със свиването на търсенето от страна на бизнеса и домакинствата. В по-голямата част от света, особено в развитите икономики, строгите ограничителни мерки бяха облекчени през май, но въпреки това икономическата активност остава доста по-слаба от нормалното, отчитат експертите на институцията.

За САЩ МВФ очаква икономически спад от 8% през 2020 година, или с 2.1 процентни пункта по-силен от този, заложен в предишната прогноза от април. Китай е единствената водеща икономика, за която се очаква да приключи годината с ръст на БВП.

В анализа на институцията се посочва, че несигурността остава висока и все още са налице сериозни рискове, свързани с пандемията. Глобалната търговия ще се свие с близо 12% през тази година, прогнозират още експертите на фонда.

От МВФ отчитат, че до този момент правителствата по света са обявили финансови стимули за справяне с щетите, нанесени от COVID-19, на обща стойност 10.7 трилиона долара. В резултат на това се очаква държавният дълг в световен мащаб да се увеличи до рекордни нива, превишавайки нивото от 101% от БВП. На годишна база ръстът на публичния дълг ще достигне 19%.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg