МВФ занижи прогнозата си за ръст на Китай до 9% за тази година

507
МВФ занижи прогнозата си за ръст на Китай до 9% за тази година

МВФ занижи прогнозата си за ръст на световната икономика до под 4% за настоящата година, както и този на Китай до 9%.

За сравнение, през 2007 година световната икономика отбеляза ръст от 4.9% на годишна база, което бе с 0.1 процентен пункт под резултата за предходната година. Китайската икономика пък регистрира повишение от 11.4% през изминалата година.

В основата на занижаването на прогнозите стоят високите цени на суровините и енергийните ресурси, които подхранват инфлацията и се очаква да се отразят неблагоприятно на потребителските разходи.

Въпреки очакванията за забавяне на ръста на развиващите се икономики през тази година, в сравнение с предходните две, те все още се очаква да отбележат повишение значително над този на развитите страни.

Китайската икономика се очаква да бъде в известна степен засегната от силната си обвързаност с щатската и европейската, които са и основен пазар за китайските стоки.

Поскъпването на китайската национална валута спрямо долара през последната една година е друг фактор, който се очаква да натежи върху ръста на китайската икономика, като това прави китайските стоки по-скъпи и по-слабо конкурентни на международните пазари.

Специалистите очакват тенденцията на поскъпване на юана спрямо долара да се запази и през следващите месеци до края на годината.

Индия се очертава като значително по-слабо обвързана с представянето на водещите световни икономики, но и там се очакват известни трудности.

Страната изоставаше по ръст през последните няколко години в сравнение с Китай, като в основата на повишението на икономиката й стои предимно вътрешното потребление и е по-слабо зависима от износа на стоки към САЩ и Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg