МВФ завиши прогнозата си за световния икономически ръст

766
МВФ завиши прогнозата си за световния икономически ръст

Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното, но дълговата криза в Европа може да попречи на икономическия растеж, а правителствата трябва да заздравят разклатеното обществено доверие, казаха днес от Международния валутен фонд (МВФ).

МВФ завиши прогнозата си за световния икономически ръст за 2010 г. до 4.6%, в сравнение с 4.1% прогнозирани през април и също така завиши очакванията си за САЩ и Китай. В тримесечния си доклад обаче от фонда предупреждават, че "рисковете са нараснали рязко" и Европа трябва бързо да разреши дълговите си проблеми и да възстанови доверието в банките си.

Проблемите на Европа биха могли да се пренесат в други региони и да попречат на световното икономическо възстановяване, според фонда.

От МВФ завишават прогнозата си икономическия растеж в САЩ през тази година от 2.7% на 3.3%. Перспективите за Германия и останалите държави, които използват еврото, остава без промяна на ниво от 1%.

Втора вълна на рецесията е много малко вероятна, според фонда.

Азиатските икономики отчитат силно възстановяване през тази година, на фона на износа и голямото местно търсене, казват от МВФ.

От финансовата институция завишават прогнозата си за икономическия ръст на Китай през 2010 г. до 10.5% в сравнение с 10% прогнозирани през април. За Япония прогнозата е завишена от 1.9 на 2.4% ръст, а икономиката на Индия се очаква да нарасна с 9.4% през тази година в сравнение с 8.8% прогнозирани през април.

От фонда обаче предупреждават, че проблемите в Европа биха могли да засегнат Азия както посредством търговията така и посредством финансовите канали.

Прогнозата на фонда за световния икономически растеж през 2011 г. остава без промяна на ниво от 4.3%, или по-малко от очаквания ръст през тази година.

От МВФ също така занижават прогнозата си за икономическия ръст на Китай през 2011 г. от 9.9% до 9.6%. За Япония очакванията са занижени от 2% на 1.8%, а за Великобритания от 2.5% на 2.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg