МВФ:Новите пазарни икономики стабилизират световната икономика

536
МВФ:Новите пазарни икономики  стабилизират световната икономика

Страните с нововъзникващи пазарни икономики, а не икономически развитите държави са станали стабилизиращ фактор за световната икономика, отбелязва главният икономист на Международния валутен фонд Саймън Джонсън в новия брой на американското списание "Файненс енд дивелопмънт". Такава смяна на ролите става за първи път в историята, допълва Джонсън.

За устойчивостта на страните с нововъзникващи пазарни икономики - или със средно равнище на доходи, както би било по-правилно да се наричат според Джонсън - към трусовете на световните финансови пазари има три причини, допълва главният икономист на МВФ.

Първата е, че те не са въвлечени изцяло в световните финансови потоци и следователно не са силно уязвими от рисковете, които възникнаха на ипотечния пазар в САЩ. Втората причина е, че те са извлекли поука от миналото и водят като цяло здравословна икономическа политика. И трето, тяхната устойчивост е подпомогнат от световната търговия.

Заплаха от нова криза в страните със средно равнище на доходи, според Джонсън, може да дойде преди всичко от загубата на контрол върху инфлацията на фона на глобалното забавяне на темповете на растеж и последващото отслабване на търговските потоци.

Главният икономист на МВФ предупреждава, че в този случай страните могат да се изправят пред проблеми, каквито развитите държави бяха принудени да решават през 70-те години на миналия век.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg