На дневен ред ли е "Изгубеното десетилетие" за Китай?

641
На дневен ред ли е

Китай вероятно скоро ще изпревари Япония като втората най-голяма икономика в света. Това постижение само ще подсили нарастващите страхове по отношение на икономическата мощ на най-голяма страна в света, пише CNNMoney.

Икономиката на Китай е нараснала с 8.7% през 2009 г., дори и на фона на световния икономически спад. Япония, която се очаква да обяви икономическите си данни за 2009 на 14 февруари, се очаква да изостане след Китай поради резкия спад на икономиката на страната през първата половина на миналата годината.

Както Китай, така и Япония, вероятно ще приключат миналата година с БВП от над 5 трлн. долара. За да добием представа за общата картина това е малко над една трета от размера на щатската икономика.

С огромното си предимство над САЩ по отношение на населението, много икономисти смятат, че е неизбежно Китай в крайна сметка да изпревари и САЩ дори и това да и отнеме още 20 или 30 години.

"Случаят е подобен на този със САЩ и Великобритания отпреди 125 години. Като се има предвид колко по-голяма е била САЩ всичко е било само въпрос на време преди да изпревари Великобритания," казва Джей Брайсън, икономист в Wells Fargo Securities. "Сега е само въпрос на време Китай да настигне САЩ."

Все още обаче има много ограничения по отношение на перспективите за растеж на Китай. За тези, които се опасяват, че САЩ ще изостане след Китай по-скоро, може би е по-добре да помислят за преди повече от 20 години, когато Япония беше считана за подобна заплаха за икономическото господство на САЩ.

Джон Мейкин, учен от American Enterprise Institute, специализиращ в азиатски икономики, посочва, че в края на 80-те години на миналия век на Япония се е гледало като на „неудържимата сила."

Оттогава японската икономика изпитва сериозни затруднения, преминавайки през така нареченото "Изгубено десетилетие" на икономически спад последвано от период на слаб ръст след това.

Разбира се, има различия между Япония в края на 80-те години и Китай днес. Най-забележимата е, че Япония вече е била напълно оформена икономика преди две десетилетия.

Китай все още е развиваща се икономика, която се възползва от ръста, идващ от огромните проекти по държавни поръчки, които имат за цел да страната да достигне нивото на инфраструктура, която вече изграден в САЩ, Европа и Япония, както и от потребителите навлизащи в средната класа, които са нетърпеливи да закупят първата си кола или домашен уред.

Има и доста прилики между Япония тогава и Китай сега обаче.

В Китай има признаци на зараждащ се балон на пазарите на недвижими имоти и на ценни книжа. Китайската банкова система е преследвана от въпроси за прозрачността й. Страната също така е зависима от износа си, който е подкрепян от манипулациите на местната валута от страна на правителството и от ограниченията по отношение на прираста на населението.

Всичките тези неща бяха фактори при проблемите на Япония през последните две десетилетия.

През миналата година беше разкрит един от проблемите на страна, която зависи много от износа си. Когато световната рецесия се разрази износът на Китай също не беше пощаден. След това трябваше правителството да се намеси и да инжектира 586 млрд. долара в икономиката, за да бъде запълнена тази празнина.

Лакшман Ачутан, управляващ директор на Economic Cycle Research Institute, заявява, че износът на Китай, воден от евтината валута на страната, я прави уязвима дори спрямо по-слабите развиващи се икономики.

"Едно евентуално 'Изгубено десетилетие' не е неотложен проблем за Китай, но страната трябва да намали зависимостта си от износа," според Ачутан.

В добавка към тези рискове е фактът, че Китай е комунистическа страна където правителството, вместо свободните пазари, взема много решения по отношение на разпределението на капитала и ресурсите. Свободният поток на информация също е ограничен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg