На какво се дължи изтичането на мозъци от Германия

473
На какво се дължи изтичането на мозъци от Германия

Данните, огласени от германското министерство на икономиката, показват, че повече висококвалифицирани германци търсят работа в чужбина, отколкото чужденци в Германия.

Тъкмо специалисти с върхова квалификация обръщат гръб на Германия. Допитване по поръчка на министерството на икономиката показва, че 84 процента от германските емигранти са висшисти.

Тази тенденция трудно може да бъде пресечена - това е известно и на държавния секретар в икономическото министерство Валтер Отремба. "Естествено, че и от наша гледна точка е добре, когато млади специалисти отиват в чужбина, където трупат опит. Желанието ни е просто повечето от тях да се завърнат след това обратно в родината си", казва той.

Това обаче не става. Тъй като тъкмо в сектора на специализираната работна ръка, броят на емигриращите надхвърля броя на влизащите в Германия. Освен това пристигащите тук не могат да запълнят възникналата празнина подчертава Рита Улрих от министерството на икономиката.

 "Най-добрите се изнасят от Германия. А онези, които искат да дойдат тук, просто нямат сходна квалификация", казва Улрих.

Атрактивна работа, по-високи заплати и по-ниски данъци - това е главното, което привлича германците в чужбина. Много учени се оплакват от лошото заплащане в Германия. Изнасят се така много търсените специалисти в полето на математиката, информатиката и техниката; техният дял възлиза на 21 процента от анкетираните.

Емигриращите се оплакват също от прекалената бюрокрация в Германия както и от йерархичните структури. "Да кажем в медицината. Много лекари са недоволни от наличните структури в тази област. Или пък от йерархичната система с пръв лекар и главен лекар, които доминират останалите - в много други страни няма такова нещо", казва още Валтер Отремба.

От гледна точка на министерството на икономиката обаче не става дума само за краткосрочни мотиви като пари и кариера. Тъкмо добре квалифицираните германци се замислят за дългосрочните перспективи: "Накъде върви Германия? Каква е дългосрочната демографска тенденция? Какво бреме ни очаква в бъдеще? На този фон много други страни изглеждат определено по-привлекателни от Германия."

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg