На Уол Стрийт не всичко, което започва добре, завършва с хепи енд

1010
На Уол Стрийт не всичко, което започва добре, завършва с хепи енд

Януари доказа, че не всичко, което започва добре, свършва добре. И последния ден от месеца бенчмарк индексите прекараха на негативна територия, като за Dow Jones Industrial Average четирите дена на загуби маркират най-дългия низходящ период от август насам.

Въпреки че липсваше хепи енд на първия месец на 2012 г., той успя да защити титлата си на най-успешния от 15 години насам.

Във вторник, факторите, които влияят на пазара, обърнаха местата си. Вместо новините за европейската дългова криза да депресират инвеститорите, те регираха позитивно на новината, че ЕС е с крачка по-близо да създаването на фискалния пакт, в който ще се включат всички страни членки освен Великобритания и Чехия.

Макроикономическите данни за САЩ обаче, които обичайно напоследък са извор на оптимизъм, този път дръпнаха търговията надолу след обещаващо начало на сесията.

Индексът на потребителското доверие, изготвян от Conference Board, изненадващо се срина на 61.1 пункта този месец, далеч под очакванията на анализаторите за стойност от 68 пункта. Статистиката, разкриваща по-бавна икономическа експанзия в Чикаго не помогна за разведряване на настроението. Показателят, следящ бизнес-активността на американските компании, също поднесе поредно разочарование за деня.

Финансовият сектор, който бе най-добре представилият се във вторник, не успя да спаси бенчмарк индексите от понижение, но поне ограничи навлизането им в негативна тертитория. Книжата на Morgan Stanley поскъпнаха с 2.5% до 18.65 долара, а на Goldman Sachs Group Inc. – с 1.6 на сто до 111.47 долара.

U.S. Steel Corp. също се наредиха сред отличниците, като въпреки че се оплакаха от по-голяма от очакваното загуба за изминалото тримесечие, предвидиха повишение на доставките в най-голямото си звено в близко бъдеще. Дяловете от най-големият американски производител на стомана скочиха с 5.1% до 30.19 долара.

Създателят на куклите Барби, Mattel Inc., се оказа любимец не само на момиченцата – котировките по позицията напреднаха с 5% до 31 долара, благодарение на повишаването на дивидента и по-силната от очакваното печалба за четвъртото тримесечие на 2011 г.

С това обаче общо взето се изчерпват добрите новини от последния януарски ден.

От сините чипове, най-голямо разочарование поднесе енергийният гигант Exxon Mobil, чиито печалби отбелязаха ръст от 16% до 121.6 млрд. долара, под прогнозите на анализаторите за 124.4 млрд. долара. Акциите на дружеството отбелязаха най-значимия спад в Dow, от 2.1% до 83.74 долара.

Archer Daniels Midland поевтиняха с 3.6% до 28.63 долара, след като селскостопанското дружество обяви, че печалбите за второто фискално тримесечие са се сринали с 89%.

United Parcel Service Inc. загубиха 0.7% от стойността на книжата си до 75.65 долара, но поне успяха да се съвземат от отбелязаното по-рано през деня понижение от цели 1.7 на сто. Най-голямата куриерска служба в света, чието представяне се счита и за мерило на икономическата активност, обеща, че печалбите за 2012 г. ще надминат очакванията на Уол Стрийт, благодарение на оживения клиентски интерес. Печалбите за четвъртото тримесечие набъбнаха с 5.6% до 14.17 млрд. долара, но останаха под прогнозите на анализатори за 14.45 млрд. долара.

RadioShack Corp. се сринаха с 30 на сто до 7.18 долара. Търговската верига за потребителска електроника също разочарова Уол Стрийт със счетоводните си резултати за последното тримесечие.

Amazon.com отстъпиха с 9.2% до 176.61 долара след затваряне на сесията, тъй като отчетоха 57% срив на печалбите, най-вече поради слабото представяне на таблета Kindle Fire.

Pfizer поевтиняха с 0.8% до 21.40 долара, въпреки че надминаха очакванията с печалбата и приходите си за четвъртото си фискално тримечие. Инвеститорите се оттеглиха от позицията, след като фармацевтичният гигант понижи прогнозите си за 2012 г., позовавайки се на неблагоприятни валутни курсове.

В крайна сметка, Dow Jones Industrial Average приключи деня с понижение от 20.81 пункта, или 0.2%, до 12 632.91, но успя да задържи бляскавия си рекорд за януари, с повишение от 3.4% - най-значимото от 1997 г. насам.

Standard & Poor's 500 падна с 0.1% за деня, до 1 312.41, но за месеца като цяло също регистрира рекорден напредък от 4.4%. Единствено Nasdaq Composite приключи вторника на позитивна територия, макар и със скромно покачване от 1.9 пункта, или 0.1%, до 2 813.84.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg