На война с хартиените чаши, или вредите от пиенето на кафе

5809
На война с хартиените чаши, или вредите от пиенето на кафе

Трудно е да си представим живота без кафето. Популярността му се дължи не само на удобството да те освежи на работа или докато учиш. Кафето е символ на съвременния активен и мобилен човек.

Но символ също и на потребителското общество и замърсяването на околната среда. И германските градове се опитват да се отърсят от този обременителен атрибут. Всеки час само в Германия в боклукчийските кофи и контейнери попадат 320 000 хартиени и пластмасови чашки от изпито кафе.

Немската екологична организация Deutsche Umwelthilfe е изчислила, че за година от тях се натрупват до 3 милиарда. За производството им са необходими 64 000 това дървесина, 1.5 млрд. литра вода, 11 тона пластмаса, както и количество енергия, която би стигало за цяла година на един малък град.


Очевидно не трябва да си яростен защитник на екологията, за да се съгласиш, че чашките за кафе явно са излишен детайл от градския живот. Системата за разделното събиране и преработка на сметта не може да разреши този проблем.

По правило такива чашки попадат в контейнерите за хранителните отпадъци, а не в контейнерите за хартия и пластмаси. А ако все пак бъдат изпратени по предназначение, тънкият слой пластмасово или восъчно покритие е невъзможно да се отдели от хартиения слой.

Положението не може да бъде спасено и новата екологична тенденция: чашки от преработен материал, които се предлага в някои кафенета не само в Германия. В организацията Deutsche Umwelthilfe подчертават, че такова кафе е екологична заблуда и то не трябва да се консумира.

Биоразлагащите се чашки също не може да бъдат смятани за „зелено нововъведение“. Дори в състава на органичната смет тях ги сортират и изгарят, посочва БГНЕС.

Цели 70 процента от немците си купуват кафе. Политици и еколози се опитват да въздействат върху съвестта на кафеманите и собствениците на кафенета. Засега основната надежда е доброволният отказ от използването на еднократните чашки и разяснителната работа.

Примерно, организацията Deutsche Umwelthilfe провежда конкурс за най-съзидателен подход в борбата с боклука. В същото време се налага идеята за стилни термочашки. Учените изчислили: достатъчно е такава чашка да бъде използвана 40 пъти, за да се компенсира вредата срещу околната среда.

Много кафенета вече предлагат услугата coffee-to-go-again - "кафе с мен и отново и отново". На този, който си носи многократно използвана термочашка, се прави отстъпка. Срещу несговорчивите любители на хартиени чашки се пуснати в ход икономически санкции.

В берлинските кафенета при университетите и колежите те плащат 10 процента отгоре за кафе в такава чашка. Резултатът е видим, с всеки ден привържениците на екологичното кафе стават повече и повече.

Същият модел се използва и в бившата столица Бон. Във Висшата школа Бон-Рейн-Зиг намериха друго решение. Там поставиха автомат за приемането на чашки. Награда от 10 евроцента се дава за всяка върната пластмасова или хартиена чашка. Боклукът на територията на кампуса видимо намаля.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg