Над 254 млрд. евро изхарчени с карти VISA за три месеца

752
Над 254 млрд. евро изхарчени с карти VISA за три месеца

Потребителският разход през второто тримесечие на 2011 г. нараства с 2.5% спрямо същия период на миналата година, което надгражда ръста от 2.5%, отчетени през първото тримесечие на годината, посочват от Visa Европа.

През първото полугодие на годината наблюдавахме най-големия ръст на потребителския разход за последните пет години, но последните събития в ЕС може да са сигнал за по-мрачни перспективи за остатъка от годината.

Нивата на потребителския разход се увеличават за седмо поредно тримесечие, а най-големият ръст през второто тримесечие на 2011 година идва от потребителите от Централна и Източна Европа: двуцифрен ръст е регистриран в Латвия (12.6%) и Естония (10.2%). Силен ръст е регистриран и в Чехия (8.9%), Полша (7%), Словакия (6.6%) и Литва (6.5%).

От друга страна, големите икономики на Европейския съюз отчитат по-скромен ръст: Франция (2.6%) и Германия (3.4%), докато Испания регистрира по-високо увеличение от очакваното с 4.3%.

Потребителите от „периферните" страни на общността, които в момента изпитват затруднения, включително Португалия и Ирландия, станаха свидетели на спад в потребителския разход. След период от една година на строги ограничения и икономии, Гърция отчита почти нулева промяна в нивата на потребителския разход през второто тримесечие на 2011 г.

Барометърът на Visa Европа за потребителския разход в ЕС е базиран на реално изхарчените средства, вместо на мнения и прогнози на отделни експерти. Тези данни впоследствие са изгладени, за да се отчете броят на издадените карти Visa, предпочитанията за различните начини на разплащане на потребителите и инфлацията.

Барометърът е надежден икономически показател, който осигурява най-точните и изчерпателни данни за състоянието на потребителския разход в ЕС. За разлика от други индекси и проучвания, които са базирани на мнения или само на данни от един сектор, този барометър показва реалния потребителски разход в общността.

Той отчита и увеличеното предпочитане на картовите разплащания от страна на потребителите, като 1 на всеки 8 евро, похарчени в Европа, е с карта Visa.

Неизгладеният разход направен с всички карти Visa в Европейския съюз продължи двуцифрения си ръст, като регистрира 13.4% увеличение през второто тримесечие на годината и достигна общо 254 милиарда евро изхарчени средства за период от три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Geovanny
# 0
14:05 | 12 May 2012
Creeatd the greatest articles, you have.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg