Над 600 милиона души в света полагат извънреден труд

482
Над 600 милиона души в света полагат извънреден труд

Над 600 милиона души в света полагат извънреден труд, като перуанците са начело на класацията, а британците са на първо място сред богатите страни, съобщи днес Международната организация по труда (МОТ), цитирана от БТА.

В доклада си за трудовите тенденциите в 50 страни организацията към ООН посочва, че напредъкът към максимална работна седмица от 48 часа в света все още е неравномерен близо 100 години след приемането на този стандарт от членките на МОТ.

Повече от половината (50.9 процента) от перуанците работят повече от 48 часа седмично, следвани от южнокорейците с 49.5 на сто, тайландците с 46.7 на сто и пакистанците с 44.4 процента.

В развитите страни, където работното време по принцип е по-кратко, 25.7 процента от британците работят повече от 48 часа седмично, следвани от израелците с 25.5 на сто, австралийците с 20.4 на сто, швейцарците с 19.2 на сто и американските работници с 18.1 процента.

Според МОТ по-късото работно време благоприятства здравето и семейния живот на работниците, намалява инцидентите на работното място и като цяло прави работниците по-продуктивни.

Растежът в сектора на услугите, като туризма и транспорта, както и разрастващата се "сива" икономика, където работниците работят без трудов договор, са допринесли за полагането на извънреден труд, посочва МОТ.

Според агенцията и двата елемента са признак на нарастваща глобализация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg