Надува ли се нов дот-ком балон?

1359
Надува ли се нов дот-ком балон?

© Pixabay

Марк Кюбан, който изкара милиарди по времето на дот-ком балона, смята, че капиталовите пазари в наши дни не напомнят за ситуацията от 1999 г.

„Лихвените нива бяха доста по-различни тогава. А и много повече хора участваха на пазара. Сега не се наблюдава нещо подобно. Индивидуалната търговия на дневна база направи така, че пазарът да е пестелив”, коментира Кюбан пред CNBC.

Нивата на дневната търговия са намалели, което проправя път за надигането на индексните фондове, създавайки фундаментално различен пейзаж, посочва милиардерът.


„Толкова много пари отиват в посока индексни фондове, така че, докато тези фондове продължават да растат, пазарът също ще върви нагоре”, казва Кюбан, който продаде бизнеса си Broadcast.com на Yahoo през април 1999 г. за сумата от 5.7 млрд. долара.

Коментарът на Кюбан идва в отговор на притесненията на инвеститори, които сравняват настоящата ситуация на пазара с процесите от 1999 г., които доведоха до спукване на дот-ком балона. 

Книжата на интернет компании помогнаха на Nasdaq да скочи с внушителните 500% в периода 1995-2000 г., като всичко това приключи с големи корекции, често определяни като спукване на балон, напомпан по спекулативен начин. 

През тази седмица инвеститорът милиардер Пол Тудор Джоунс нарече пазара „луд”.

„Отново се намираме в този луд паричен и фискален микс. Толкова е експлозивно. Предизвиква въображението”, каза Джоунс пред CNBC по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

„Напомня ми доста на началото на 1999 г. В началото на 1999 г. имахме 1.6% разходи за лично потребление и 2.3% индекс на потребителските цени. Имаме абсолютно същите данни и днес”, продължава той.

Но като Кюбан, Джоунс също отбелязва разликата в лихвените нива през 1999 и 2020 г. През първата половина на 1999 г. Федералният резерв поддържаше лихвени нива от 4.75%. В наши дни те варират между 1.5% и 1.75%.

Според Кюбан, който е собственик на отбора от NBA Далас Маверикс, нивата на лихвите ще определят съдбата на пазарите, които продължават да се развиват добре след силна 2019 г.

Индексът S&P 500 нарасва с около 3% на годишна база, а повишението от 29% през 2019 г. е най-доброто представяне от 2013 г. насам.

Надуват ли ниските лихви имотен балон?Отрицателните лихви повишават риска от имотен балон

Докато лихвите са на настоящето си ниско ниво, хората ще избират капиталовите пазари като най-добра опция за парите си, става ясно от думите на Кюбан.

„Тези пари ще продължат да се вливат в нашите акции, нашия пазар”, казва милиардерът, на фона на това, че някои инвеститори наричат ниските лихви универсален базов доход за богати хора. 

„Мисля, че лихвените нива ще ни кажат какво ще става на пазара. Дали ситуацията е като през 1999 г.? Не", добавя Кюбан.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

David Palmer
# 0
17:01 | 24 January 2020
Опитали ли сте да търсите заем от различни фирми за заем както от частни, така и от корпоративни организации, но никога не успяхте и повечето банки отказаха вашето искане за кредит. "Ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем онлайн с ниска лихва от 3% и по-добри планове / график за погасяване. Можете да се свържете с нас по имейл на {directaccesservice@gmail.com} или whatsapp @ +15754148400
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg