Населението на ЕС застарява с все по-бързи темпове

1291
Населението на ЕС застарява с все по-бързи темпове

Поради значителното увеличение на средната продължителност на живота и силния спад на раждаемостта е възможно около 2050 г. една трета от населението на ЕС да е на възраст над 65 години. Това ще се отрази на всички аспекти от живота на европейците.

Застаряването на европейското население се ускорява: преди три години само 16.5% от жителите на страните в сегашния състав на ЕС бяха на възраст над 65 години. Очаква се този показател да се покачи до 18 на сто през 2010 г., 25 на сто през 2030 г. и 30 на сто през 2050 г., сочат прогнози на европейския статически институт Евростат, цитирани от БНР.

За пръв път в Европа броят на хората над 65 години превиши този на под 15-годишните в началото на десетилетието. В цял свят само Япония се сблъсква с подобен проблем. ЕС, със сегашните си 495 млн. жители, обаче е много по-населен и с по-голяма площ от японския архипелаг. Само за 15 години, от 1990 до 2005 г., средната продължителност на живота за най-възрастните европейци се увеличи с около две години. Веднъж достигнали 65-годишна възраст, мъжете в ЕС могат да се надяват да живеят средно още 17 години, а жените - 20 години.

Успоредно с това раждаемостта продължава да спада. Хипотетичният брой деца на жена във възпроизводителна възраст в ЕС падна от 1.6 през 1990 г. до под 1.5, а са нужни малко над две деца на жена за стабилизиране на населението, без да се брои имиграцията. Спадът е особено силен в бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа. Преди падането на диктатурите през 1989 г. всяка жена раждаше средно около 2 деца. Сега равнището на раждаемост в тези страни е най-ниското, а рекорда държи Словакия с 1.2 деца през 2006 г.

Според полския професор по демография Ирена Котовска посткомунистическите страни просто са последвали със закъснение започналата през 60-те години в скандинавските държави тенденция, която впоследствие се разпространи в Западна, а след това и в Южна Европа. Все повече жени работят и стават финансово независими. Те също така учат повече и по-дълго и се стремят да започнат кариера преди да родят деца. През 2003 г. средната възраст на майката при раждането на първото й бебе е била 28 години за жените в ЕС - с две години повече, отколкото през 1990 г.

Спадът на раждаемостта не е непреодолим, смятат повечето експерти, стига обществото да даде на родителите възможността да съчетаят професионалния и семейния живот чрез детски градини и забавачници, като във Франция, или щедри отпуски за бащи и майки, като в Швеция.

В опит да подмладят населението си, страни като Испания заложиха на имиграцията. През последните години милиони млади имигранти се установиха там, повечето от Латинска Америка. Повечето демографи обаче смятат, че Европа ще трябва да се примири със ситуацията и да се научи да живее различно, като управлява по-добре държавните пари за финансиране на пенсионните и здравните системи, но и като приема растящата политическа тежест на хората в напреднала възраст.

Според европейския комисар по социалните въпроси Владимир Шпидла европейците не бива повече да разглеждат застаряването като разход или заплаха. "Икономиката трябва да използва възможностите на нови пазари, свързани с нуждите на по-възрастното население", обясни той неотдавна. Вече се говори за "сребърна икономика", която да предлага нови услуги, но и нови стоки на най-възрастната част от населението.

Германия, която продължава да е водещата европейска индустриална сила, а и страната с най-възрастно население в Европа, заедно с Италия (20% са над 65 години), вече се мобилизира, включително правителството й, за да стане лидер на този нов пазар.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg