Населението на Европа застарява, един от 25 граждани на ЕС е над 80 години

1249
Населението на Европа застарява, един от 25 граждани на ЕС е над 80 години

В момента в ЕС има повече пенсионери отколкото деца, съобщава euobserver.com, като се позовава на резултатите от проучване на испанския Институт за семейно планиране. Броят на младите хора е намалял с 21% (23 млн. души) за последните 25 години, от които 10% за последните 10 години.

В момента едва 16.2% от населението на Евросъюза е на възраст под 14 години, докато една шеста (16.6%) е над 65 години. Освен това, един от всеки 25 граждани на ЕС е на възраст над 80 години.

Най-малко младежи има в Италия (14.2%), а един от всеки пет италианци е на повече от 65 години. На другата страна на скалата е Ирландия, където младежи са 20.7% от населението.

Най-голямо понижение на броя на младите хора има в Испания – те са намалели с 44% за периода 1990 – 2005 г.

Като цяло населението на ЕС се е увеличило с 8.2% през последните 27 години и в момента наброява 500 млн. души.

Този парадокс авторите на проучването обясняват с постоянния поток от имигранти към ЕС, като само за миналата година е установено, че 75% от растежа на населението се дължи на приток на имигранти.

Единствените държави в ЕС, където прирастът на населението е бил естествен, а не се дължи на имиграция, са Франция и Холандия.

Трябва да се отбележи, че нарастване на населението има предимно в Западна Европа, а в Централна и Източна Европа то остава или същото (Словения и Словакия), или намалява.

Най-голям отрицателен прираст има в България, отбелязват авторите на проучването. За последните 10 години страната е изгубила почти 8% от населението си (7.94%).

В момента в България живеят около 7.6 млн души, но ако демографският срив продължи, през 2050 година в страната ще останат 5.1 млн. души.

Според изследването ЕС и САЩ ще изравнят броя на населението си до 2060 г., ако сегашните тенденции се запазят.

В момента в САЩ живеят около 300 млн. души, което е с около 200 млн. по-малко от ЕС, но естественият прираст в САЩ е 12 пъти по-висок от този в Европа.

Тревожно намалява и броят на ражданията в ЕС, като в момента той е два пъти по-нисък от този в САЩ (2.09 деца на семейство).

Докладът акцентира и на увеличаващия се брой провалени бракове. На всеки 30 секунди в ЕС се развежда една двойка.

За периода 1980 г. до 2005 г., броят на бракосъчетанията в Европа е намалял с 22.3%, докато разводите са се увеличили с 55%.

Най-радикална в това отношение е Испания, където броят на разводите е нараснал със 183% за последните 25 години. За периода 1990 – 2005 в ЕС са се развели общо 13.5 млн. двойки, което е засегнало повече от 21 млн. деца.

В изготвянето на проучването испанският Институт по семейно планиране е използвал официални статистически данни на държавите членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...