Националната асоциация за бизнес икономика: САЩ избегна рецесията

534
Националната асоциация за бизнес икономика: САЩ избегна рецесията

Американската икономика вероятно е избегнала рецесия, въпреки че темповете й на растеж ще се понижават, тъй като заради инфлацията компаниите намаляват печалбите си, сочи проучване на Националната асоциация за бизнес икономика. Такъв е изводът на експертите на Националната асоциация за бизнес икономика, които са направили допитване, цитирано от Ройтерс.

Участниците в тримесечната анкета, проведена от 19 юни до 10 юли, сега оценяват с по-малък песимизъм перспективите пред американската икономика, отколкото през април. Ценовият натиск обаче ще продължи да възпрепятства икономическия растеж.

"През второто тримесечие повече компании, в сравнение с първото, отчитат увеличение на продажбите, но освен това и материални загуби и спад на печалбите", информира
икономистът Кен Саймънсън.

Заради увеличените разходи за суровини 35 на сто от участниците в анкетата са посочили, че през първото тримесечие техните компании са повишили цените, достигнали максимална стойност от април 2007 г.

Според изследването повечето компании планират да увеличат капиталовложенията, но продължаващият спад на жилищния пазар и затягането на условията за кредитиране оказва
натиск върху бизнеса им. "Повечето бизнесмени, участвали в допитването, отговарят, че по-строгите условия на кредитния пазар влияят отрицателно на бизнеса им", отбелязва Саймънсън.

И все пак делът на анкетираните, които очакват значително забавяне на жилищния пазар през следващите шест месеца, е намалял до 29% спрямо 45% в анкетата през предходното тримесечие.

От участниците в изследването 44% предполагат, че темповете на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, отчитайки инфлацията, ще бъдат 1.0% на годишна основа през втората половина на годината. Има обаче и 45%, според които икономическият растеж ще бъде под 1.0%, а 10 на сто от анкетираните очакват намаление на БВП.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg