Навярно иде депресия

1545
Навярно иде депресия

Основните разходи по заемите в САЩ паднаха под 2 % за първи път от най-малко 60 години насам, докато пазарите се изтеглиха на фона на засилващите се признаци за световна икономическа слабост и разпродаване на акции в световен мащаб, пише в-к „Файненшъл таймс".

Рекордно ниски стойности достигнаха и разходите в Германия и Великобритания.

Катализатор за последната вълна на бягство от рискове, която срина пазарите по цял свят и вдигна златото до нови пикови стойности, бяха данните за по-слаби от очакваното производство и създаване на работни места в САЩ. Тази информация дойде след поредица от разочароващи данни от Европа, както и нарастващи опасения за финансирането на европейските банки.

Повлия още новината, че Фед проучва ликвидността на щатските поделения на европейските банки, за което съобщи "Уолстрийт джърнал".  Фед-Ню Йорк е поискал от тях информация дали имат достатъчно средства да посрещнат ежедневните си операции, което породи опасения, че европейската дългова криза може да засегне банковия сектор в САЩ. По-късно от управлението обясниха, че това е стандартна процедура и не третират европейските банки различно.

„Банковата криза, която се задълбочи в икономическа и дългова, показва всички белези на трансформация в нова банкова криза. Има ужасна цикличност в целия процес и политиците изглежда са неспособни да излязат от спиралата. Прогнозите за бъдещето изглеждат все по-мрачни", коментира и Дейли Телеграф в статия, озаглавена „Навярно иде депресия".

Мощна вълна помете европейските индекси и тези в САЩ.

Британския FTSE 100 затвори със спад от 4.5%. Силно поевтиняват банковите акции, като  Société Générale и британската Barclays.

Парижката борса закри сесията с рекорден спад от 5.48 на сто, а франкфуртският индекс Dax се срина с над 5.82%. На скандинавските борси и в Милано спадът надхвърли 6 на сто, в Полша - рекордните 7 на сто.

Основните индекси на Уолстрийт рязко се понижиха . Промишленият индекс Dow Jones затвори със загуба от 3.68%

По-широкообхватният индекс S&P 500 се сви с 4.46%, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq отстъпва с 5.2%.

Цените на акциите в Азия в петък последваха драстичния загуби на борсите в САЩ и Европа в четвъртък. Основните индекси на борсите в Япония, Южна Корея и Австралия паднаха съответно с 2, 4.6 и 2.6 % в началото на търговията.

Цената на петрола в Ню Йорк също се понижи силно.В Лондон цената на сорта Брент се понижи с 2.13 долара до 108.47 долара за барел.

Доларът поскъпна спрямо почти всички водещи световни валути без швейцарския франк.

Лихвите по 10-годишните облигации на САЩ днес за първи път преминаха под прага от 2 процента, след като инвеститорите, изпаднали в паника, се насочиха към пазара на облигации, определян като по-сигурен.

Цената на златото отбеляза нов рекорден максимум, прехвърляйки за първи път 1843 долара за тройунция, тъй като благородният метал се възприема като сигурно убежище.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg