Най-богатият човек в света не би започнал бизнес в САЩ днес

1612
Най-богатият човек в света не би започнал бизнес в САЩ днес

По време на New York Forum най-богатият човек в света в момента - мексиканецът Карлос Елу Слим бе попитан, ако трябваше сега да започва кариерата си, в коя място на света би избрал да стане това.

Слим отговори, че в момента не би започнал бизнеса си в развита държава, а в развиваща се, като Чили, Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай или друга латиноамериканска страна.

Нобеловият лауреат Едмунд Фелпс коментира, че „Американската икономика е загубила динамиката си и ако Карлос Слим счита, че възможността за успех е по-голяма в Чили, отколкото в САЩ, то това говори добре за САЩ."

Френският министър на икономиката Кристин Лагард не се съгласи с тях и коментира, че просто в момента има „голямо ребалансиране".

Слим все пак каза, че САЩ все още са лидери в технологията и иновациите и изтъкна компании като Intel и Apple за пример.

На въпроса къде вижда възможности като инвеститор, извън неговия сектор (телекомуникациите), той изброи сферите на имотите, инфраструктурата, хранителната индустрия, петрола, добива на полезни изкопаеми, медицината и екологията.

Слим натрупа състоянието си като създаде най-голямата телекомуникационна мрежа в Мексико и днес притежава American Movil - най-големият телефонен оператор в Латинска Америка. За това, напълно логично, той е голям фен на сектора на телекомуникациите.

Той заяви, че този сектор има огромен потенциал за ръст в Латинска Америка, особено при широколентовите и безжичните технологии. Най-важното в момента е тези технологии да бъдат на достъпни цени за населението, което се мести от селските в градските райони и представлява това, което той нарича „новото общество"'.

Слим подчерта, че начинът да се подобрят доходите на населението е чрез образование. Според него всички държави трябва да насърчават навлизането на нови технологии в обучението.

Вместо да си даряват книги, държавите трябва да си даряват лаптопи, за да може технологиите да са достъпни за всички, смята той.

На въпроса на какво трябва да се фокусира Г20 на следващата си среща, той отговори, че според него, те трябва да наблегнат на монетарната и фискалната политика. „Имаме нужда от финансова регулация, но от добра регулация. И от контрол."

Когато журналистка спомена, че възрастта за пенсиониране в Европа е 59 г., 70-годишният Слим пък възкликна „Това е лудост. Мен трябваше да ме пенсионират преди 20 години."

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg