Най-добрата страна за живот в света се нуждае от умни чужденци

20155
Най-добрата страна за живот в света се нуждае от умни чужденци

© Pixabay.com

Според най-новата класация, няма по-добро място за живот в света от Дания.

Изследването Social Progress Imperative, осъществено с помощта на Майкъл Портър от Харвардското бизнес училище и Скот Стърн от Масачузетския технологичен институт, оценява неща, като достъп до интернет, достъпни жилища, здравеопазване и свобода на словото.

Според резултатите от изследването, парите не са единственият ключ към щастието. САЩ, които имат по-висок БВП на човек от Дания, заемат 18-о място в ранглистата.

Но датският финансов министър Кристиан Янсен казва, че страната му е изправена пред многобройни предизвикателства, за да убеди висококвалифицираните професионалисти да донесат толкова необходимата си експертиза в икономиката й, която в момента е изправена пред недостиг на работна ръка.

Част от проблема, според Янсен, е разбирането, че Дания е станала не толкова гостоприемна за чужденците. Местните медии дават многобройни примери, които показват строгите имиграционни закони на страната. Последният от тях е с датски астрофизик, който не успя да започне нов живот с американската си съпруга в родината си.

В интервю в офиса си в Копенхаген Янсен заяви, че законите, които не позволяват на такива квалифицирани хора да започнат работа, не са благоприятни. „Ясна цел на правителството е да привлича квалифицирани служители в Дания“, изтъкна той.

Но усилията на страната да обясни имиграционната си политика на външния свят не винаги са давали резултат, признава Янсен. Известният датски закон за бижутата, който позволява на имиграционните власти да конфискуват ценности от бежанци, породи сериозни критики.

По отношение на тона и представата за Дания в чужбина, опитахме да поправим голяма част от недоразуменията. Законът за бижутата е един от примерите за това“, каза Янсен. Дания е управлявана от дясноцентристка коалиция на малцинството, която държи властта благодарение на подкрепата на антиимиграционната Датска народна партия.

Партията, която има подкрепата на около една пета от избирателите, иска Дания да въведе граничен контрол, да излезе от Шенгенското споразумение за свобода на придвижването и да спре да приема бежанци.

Либералната партия на Янсен, която беше на власт в 12 от последните 16 години, въведе все по-стриктни правила за имиграцията, които, по нейни собствени сметки, са затягани 64 пъти. Промените включваха ограничаване на финансовата подкрепа за хората, търсещи убежище, и по-трудното получаване на датско гражданство от чужденците.

Но без чужденци Дания няма да успее да разреши проблема с недостига на работна ръка. Местните служители не са мотивирани от намаляването на данъците, а това затруднява осигуряването на фискален импулс, който обичайно дава летящ старт на растежа, обяснява Янсен.

Защо датчаните не използват щори и други национални особеностиВ следващите редове ще ви запознаем с някои от най-характерните чудатости на датския народ

Датската икономика изпитва затруднения след срива на местния жилищен пазар и глобалната финансова криза.Сега правителството предвижда растеж от 1.7% за тази и следващата година спрямо 1.3% през 2016 г.

Можем лесно да увеличим работната ръка в Дания, като намалим данъците“, но избирателите нямат желание за подобна политика, казва финансовият министър.

„Дания е особен случай, тъй като намаляването на данъците не е непременно популярно“, допълва той. Според него без подобни мерки икономическият растеж от 2-3% трудно ще бъде постигнат. „Това ще изисква много политическа инициатива, за да се материализира“, смята Янсен.


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
14:07 | 10 July 2017
Написаното в статията няма нищо общо с реалността в Дания. Датчаните като работодатели винаги биха предпочели датчанин пред чужденец. Търсенето на жилища е изключително трудно. Повечето чужденци работят в сферата на услугите - почистване, логистика.
Капитанова
# 1
14:07 | 10 July 2017
Млад българин,строителен инженер,завършил и бакалавър и магистратура в Дания една година не успя да си намери работа и ползва А-каса, след което спечели конкурс в Холандия и работи там .Образованието му беше безплатно,дори получаваше стипендия по време на магистратурата.Е как да повярвам ,че има недостиг на кадри.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg