Най-добрите и най-лошите инвестиции на десетилетието

2554
Най-добрите и най-лошите инвестиции на десетилетието

© Pixabay

Десетилетието е към своя край.

Една изключително волатилна инвестиция рязко се различава от останалите, като категорично излиза начело като най-рентабилната за последните десет години.

Разбира се, че става дума за криптовалутата биткойн.


Според доклад на Bank of America Securitiesq инвестиция от 1 долар в биткойн в началото на десетилетието днес би представлявала сума от порядъка на 90 хил. долара.

Биткойнът понастоящем се търгува на цена от около 7 хил. долара. Въпреки че това е значително под историческия максимум от близо 20 хил. долара, постигнат преди две години, настоящата цена на биткойна е внушителна на фона на това, че в началото на десетилетието виртуалната валута струваше центове, предава CNN.

Биткойнът си остава високо спекулативна инвестиция, но през последните години си спечели славата на най-популярната и приемана криптовалута в света.

Все повече търговци по света приемат биткойн като легитимна платежна форма, а няколко инвестиционни компании пуснаха търговия с фючърси, посветена на виртуалната валута – ход, който помогна за широката легитимация на иновативното средство за съхранение и прехвърляне на стойност.

Намеренията на Facebook да пусне собствена виртуална валута - Libra, също помогнаха на биткойна и другите криптовалути да попаднат в полезрението на инвеститорите.

Докладът на Bank of America Securities извежда иэдруги забавни примери, които показват колко волатилни бяха пазарите през последните десет години.

Световната икономика се бореше да излезе от хватките на глобалната финансова криза, само за да премине към катаклизми, като брекзит, търговската война между САЩ и Китай и прочее.

Мианмар и Гърция

Докато биткойнът е най-добрата инвестиция за последните 10 години, всеки, вложил във валутата на Мианмар, едва ли е останал доволен.

Кризите в азиатската държава, известна преди като Бирма, доведоха да това, че 1 долар, инвестиран в местната валута кият преди десетилетие, днес би струвал едва 4 десети от един щатски цент.

Когато говорим за акции, Гърция е мястото, което трябва да се избягва. Докладът на щатската инвестиционна банка изчислява, че 1 долар, инвестиран на гръцкия капиталов пазар през 2010 г., днес би струвал едва 7 цента. Основна причина за това е дълговата криза, която мъчи южната ни съседка в продължение на години.

От другата страна на монетата се намира САЩ. Инвестиция от 1 долар на американския капиталов пазар преди десетилетие днес би възлизала на 3.46 долара, което е доходност от близо 250% за периода.

Как супербогатите инвестират парите си в ера на отрицателни лихвиПодобно на много представители на супербогатите, живеещият в Монако финансист Евгени Денисенко е изправен пред инвестиционни предизвикателства

Щатските държавни ценни книжа са и най-добрата инвестиция, когато говорим за фиксиран доход. 30-годишните щатски ДЦК на стойност 1 долар през 2010 г. понастоящем струват 2.08 долара.

Най-лошите облигации през наблюдавания период са на Турция. Долар в турски облигации в началото на десетилетието днес би струвал едва 61 цента.

Отрицателните лихви – добри за златото, лоши за петрола

Редица централни банки по света понижиха лихвените нива до под нулата в опит да стимулират икономическия растеж. В резултат на това, Bank of America посочва, че през 2019 г. има суверенен дълг на обща стойност 17 трлн. долара, който носи отрицателна доходност.

През 2010 г. нямаше нито едни подобен пример.

Ако ви се струва, че Федералният резерв в САЩ прекалено често изменя размера на лихвите през последните 10 години, то не сте видели централната банка на Бразилия. Бразилската институция е истински шампион по редовно изменение на лихвите – през последните 10 години е имало 25 понижения и 24 повишения.

Централната банка на Япония пък практикува точно обратната политика – за последните десет години институцията е изменила лихвите само веднъж през 2016 г.

С понижението на лихвите инвеститорите погледнаха към златото, превръщайки го в най-добрата стока за инвестиции през периода. 1 долара в злато през 2010 г. сега струва 1.34 долара. Суровият петрол е друга история – долар в петрол преди десетилетие днес възлиза на едва 74 цента.

Спадът в цената на петрола се дължи отчасти на понижение в търсенето и повишен шистов добив в САЩ, което, от своя страна, прави енергийните акции сред най-добрата инвестиция от индекса S&P 500 през последните десет години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
15:12 | 18 December 2019
Доколкото знам в биткойн не се инвестира а се търгува като валута.Тоест може само да се спекулира а не можеш просто да инвестираш и да не пипаш инвестицията дълго време.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg