Най-добрите начини да се предпазите от вируси в самолета

3115
Най-добрите начини да се предпазите от вируси в самолета

© Pixabay.com

Поддържането на добра хигиена по отношение на ръцете е най-добрият начин, по който хората могат да се защитят от коронавирус по време на полет, казва медицински експерт, специалист по въздушния транспорт.

Дейвид Пауъл, медицински консултант в Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), е заявил пред CNBC, че рискът от заразяване с някаква сериозна вирусна инфекция по време на полет е “много малък”, тъй като въздухът в самолетите се пречиства с хирургически филтри.

Рискът обаче остава, ако пътниците са близо до някой на борда, който не се чувства добре по време на полета.


“Знаем, че този вирус в повечето случаи се разпространява чрез близък контакт с някои, който не се чувства добре,” обяснява Пауъл. “Така че този риск остава, но има лесни неща, които бихте могли да направите, за да го ограничите. По въздуха обаче рискът от предаване на вируса в самолета е малък.”

Според Пауъл, с оглед на разпространението на коронавируса в Китай, най-важният начин за минимизиране на риска от инфекция е поддържането на добра хигиена на ръцете.

“Респираторните вируси се предават основно по въздушно-капков път, което представлява кихането или кашлянето срещу някого. В някои случаи обаче те се предават и чрез полепването на бактерии по дадена повърхност, която след това друг човек докосва,” обяснява той. “Така че хигиената на ръцете е основното нещо.”

Това означава, че всеки, който се притеснява от това да бъде изложен на опасността от зараза, трябва да избягва да докосва лицето си и често да мие и подсушава ръцете си, или да използва дезинфектант на основата на алкохол, ако наблизо няма възможности за миене на ръцете.

Според Пауъл друг начин за спиране на разпространението на всеки вирус на борда на самолета е да се спазва “етикета на кашляне.”

“Това означава да се кашля или киха в кърпичка, а ако няма възможност за това, да се кашля в сгъвката на лакътя, след което човек незабавно трябва да почисти ръцете си,” съветва той. “Разбира се, най-добре е, когато не се чувствате добре, да не летите.”

Вземането на превантивни мерки, които да ограничат риска от заразяване с коронавирус, може да е ефективно, но Пауъл казва, че пътуващите трябва също така да предприемат действия, ако забележат, че друг пътник в самолета изглежда болен.

“Ако някой близо до вас в самолета изглежда не се чувства добре, би трябвало да уведомите екипажа за това, защото има установени процедури, които те могат да спазят, за да отделят този човек и да минимизират риска за останалите”, обяснява той.

Пауъл също така призовава всеки, който страда от подобни на коронавируса симптоми, сериозно да преосмисли плановете си за пътуване.

“От цялата информация, с която разполагам, изглежда, че най-често срещаният първи симптом е температурата и то доста високата температура, обикновено над 38 градуса,” казва Пауъл. “Така че, ако някой има висока температура, той или тя със сигурност не трябва да пътува, а това е съвет, който повтарям далеч преди появата на този вирус.”

Той също така смята, че маските за лице са “неефективна защита” срещу коронавируса и ги препоръчва само на тези, които се грижат за някой болен или пък самите те кашлят или кихат.

Здравни експерти по света също твърдят, че миенето на ръцете е най-ефективният начин, по който хората могат да се предпазят от коронавируса.

“Един от най-важните начини за спирането на респираторни вируси като този е редовното миене на ръцете,” казва Дейвид Хейман, който оглавява подразделението за заразни болести на Световната здравна организация по време на епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром).

Той също така съветва хората да избягват контакта лице в лице с хора, за които се подозира, че са болни и да мият ръцете си, след като са полагали грижи за някого, който не се чувства добре. Също като Пауъл, той казва, че маските за лице “не са много ефективни.”

В интервю за CNBC през миналата седмица доктор Кори Хъбърт, асистент преподавател в университета на Луизиана, също заяви, че обикновените маски, които се продават в аптеките, не биха помогнали, защото вирусите могат да преминават през материята.

“Не си пипайте лицето, направете си противогрипна ваксина, избърсвайте и мийте ръцете си с вода и сапун, това е най-важното нещо, което можете да направите,” казва той.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg