Най-евтината болница в света иска да стане още по-достъпна

968
Най-евтината болница в света иска да стане още по-достъпна

© снимка: Pixabay

Индийската болница Narayana, основана от д-р Деви Шети, извършва сложни хирургически интервенции и трансплантации на цени, които са десетки пъти по-ниски от тези в САЩ и останалите западни държави.

В същото време резултатите за пациентите покриват всички международни стандарти и изисквания. Днес обаче болницата на д-р Шети е изправена пред сериозно предизвикателство - да свали цените на услугите още надолу, пише Bloomberg.

Една сърдечна операция за отпушване на артерия, например, може да струва над 200 000 долара в Съединените щати. В болницата на д-р Шети цената на подобна интервенция е около 10 000 долара, а лечебното заведение дори е на печалба.

Операциите за отстраняване на тумори в главата започват от 700 долара, а ендоскопията е 14 долара. Белодробната трансплантация струва около 7 000 долара, а сърдечната - 11 000 долара.

Narayana Health е верига от 23 болнични заведения из цялата страна, а цените на услугите ѝ са ниски дори за индийските стандарти. В очите на американците те може би изглеждат с една или две липсващи нули.

Но въпреки това бизнесът носи на д-р Деви Шети огромна слава, а заедно с това и доходоносен бизнес. Печалбата на болницата за 2017 г. достига 8 млн. долара.


Д-р Шети обаче е изправен пред ново предизвикателство, което може да се окаже по-сложно и от сърдечна операция - как да направи своята болница още по-евтина и достъпна. Причината се крие в здравната реформа на правителството, известна като Modicare - една от ключовите инициативи на министър-председателя Нарендра Моди.

Програмата стартира през септември миналата година и има за цел да осигури базови медицински грижи на над 500 милиона души от най-бедните социални групи в Индия. Това може да се превърне в най-мащабната здравна инициатива в историята на човечеството, пише Bloomberg.

На пръв поглед изглежда, че Narayana Health няма как да не спечели от едно подобно начинание, което би трябвало да ѝ осигури огромен поток от нови пациенти. Оказва се обаче, че средствата, предвидени от държавата за финансиране на основните медицински услуги, са по-ниски дори от тези в ценоразписа на Narayana.

Това означава, че ако тя иска да спечели нещо от Modicare, трябва да понижи разходите си до нива, които да позволят още по-ниски цени от настоящите. Според д-р Шети, това не е невъзможно.

"Ние се опитваме да изградим модел, който да бъде пример за подражание на останалия свят. След 10 години Индия може да се превърне в първата държава, която е разкъсала връзката между здравето и доходите. Ние можем да докажем, че икономическото богатство на една държава няма нищо общо с качеството на здравното обслужване", заявява пред Bloomberg Деви Шети.

Шети идва от семейство на проспериращи ресторантьори от град Карнатака на западното крайбрежие на Индия. Докато бил малък, родителите му избягвали да го оставят насаме с механични устройства, защото постоянно се опитвал да ги разглобява и сглобява наново. В училище не бил от най-прилежните деца и дори се наложило да повтаря втори клас.

Отношението му към образованието се променя през 1967 г., когато един от неговите учители информира класа, че в Южна Африка е извършена първата успешна трансплантация на човешко сърце. Деви Шети разказва, че в този момент получил просветление с какво иска да се занимава до края на живота си.

Малко след 20-ия си рожден ден той постъпва в местен медицински колеж и по време на следването си се сблъсква с унищожителните ефекти, които бедността оказва върху здравеопазването в Индия.

През 2000 г. Шети получава финансиране в размер на 20 млн. долара от своя тъст, с което осигурява първоначалната инвестиция в своята болница Narayana. Първоначално той се фокусира само върху сърдечните операции, а впоследствие започва да предлага и други услуги и отваря клонове в много градове в страната. 

Apple създава болници само за служителиApple създава медицинска клиника, предназначена само за служители на компанията и техните семейства

Държавните разходи за здравеопазване в Индия на човек от населението са едни от най-ниските в света. Доскоро само една четвърт от жителите на страната са разполагали с някаква форма на здравно осигуряване, а останалите са били принудени да плащат от джоба си дори за най-обикновените интервенции.

Здравната стратегия на Нарендра Моди предвижда годишно здравно покритие в размер на 7000 долара за 107 милиона домакинства. Класирането се извършва според заниманието или основната професия на кандидатстващите.

Очаква се, че от програмата ще могат да се възползват над половин милиард души от най-бедните слоеве на населението - от шофьорите на рикши в туристическите центрове до земеделските работници в селата.

Някои от критиците на плана смятат, че е по-добре правителството да налива пари в крехката система на държавните болници, които така или иначе осигуряват безплатни здравни услуги.

Моди обаче твърди, че страната трябва да разчита на вече утвърдените и успешни частни лечебни заведения, които са се доказали зад граница, тъй като и без това държавата няма как да построи достатъчно болници навсякъде.

Още повече, че правителството се опитва да ограничи бюджетния дефицит на страната, който възлиза на над 100 милиарда долара и е един от най-високите в Азия.

През 2019 г. за програмата Modicare са заделени едва 900 милиона долара. Частните болници не са длъжни да приемат условията на държавното финансиране. Някои от тях открито бойкотират здравната стратегия, но хиляди други предпочитат да се включат - първо, за да си осигурят нови пациенти и второ, за да не се конфронтират с правителството.

До този момент програмата все още е в съвсем начален етап на развитие. До края на март от нея са се възползвали 1.5 милиона души. За да бъде успешна, стратегията трябва да достигне до хора, като 50-годишната Джаяма, която живее в южната част на страната и се препитава, като пренася тухли, за което получава около 6000 рупии на месец (около 87 долара).

Тя е една от десетките пациенти, които се редят за безплатен преглед в безплатната клиника на Narayana в едно от селата край Карнатака. Прегледът се извършва от медицинска сестра, която сканира документите на пациентите и ги праща в реално време по интернет на лекар, който се намира в Бангалор.

Той съветва Джаяма да отида в болница и да бъде прегледана от специалист, тъй като вратът ѝ е подут и има симптоми на заболяване на щитовидната жлеза. Жената обаче не е очарована от перспективата да отиде в болница, тъй като предишното ѝ е лечение е струвало 10 000 рупии.

Тя е била принудена да изтегли кредит, който до ден-днешен не може да изплати. Джаяма твърди, че никога не е чувала за Modicare, както впрочем и за самия Нарендра Моди, тъй като е напълно неграмотна. 

Когато получава подробни инструкции за това как може да се възползва от държавното финансиране и къде може да потърси квалифицирана медицинска помощ, тя се замисля за няколко секунди, след което казва на местния диалект: "Ако стане, ще е добре".  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg