Най-големите грешки с парите, които допускаме през живота си

12538
Най-големите грешки с парите, които допускаме през живота си

Отношението ни към парите се променя с напредването на възрастта. Същото важи и за грешките, които допускаме с тях, пише Wallstreet Journal.

Всяка фаза от живота носи нови финансови стратегии, които трябва да следваме. И на всяка фаза откриване нови начини да не следваме тези стратегии, което ни коства пари и застрашава сигурността ни.

Ново изследване показва, че днешните 20-годишни младежи са консервативни в отношението си към парите, защото не обичат да поемат големи рискове. В същото време в наши дни повече хора чакат до 30-ата си годишнина, за да направят големи крачки в живота, като брак и деца.

Това означава, че много сложни финансови въпроси се струпват на куп и е много вероятно нещата да се объркат. През 40-те си години хората не успяват да платят ипотеката достатъчно бързо, поради което трябва да покриват разходите и след пенсионирането си.

През 50-те си години осъзнаваме, че имаме твърде малко спестяваня след пенсионирането, защото сме живели твърде нашироко или защото сме си правили твърде амбициозни планове, като стартирането на бизнес. В крайна сметка, след пенсионирането ни често вземаме некомфортното, но необходимо решение да предоставим на роднините си властта да вземат големи финансови решения от наше име.

Кои са най-големите грешки, които допускаме десетилетие след десетилетие и как да ги предотвратим?

20-те години – твърде голяма предпазливост

Експерти твърдят, че първото десетилетие от съзнателния ни живот трябва да бъде посветено на сериозни инвестиции. Но 20-годишните не поемат достатъчно рискове да инвестират. Решението е младежите да не се впускат в най-рискованата инвестиция, която им се предлага, а да се насочат към фондове, които в началото изглеждат рисковани, но постепенно стават по-консервативни.

Нетърпението също може да има негативни последици за заплащането. Например, човешкият капитал се развива на работното място, но нетърпеливите хора сменят работата си често, подкопавайки шансовете си да развият този капитал и да постигнат увеличение на заплатата по-късно в живота си. Решението е акцентът в образованието в ранна възраст да бъде поставен не само върху фактическите знания и умения, но и върху психологически черти, като търпението.

30-те години – изправени пред сложен избор

В третото десетилетие от живота си много хора започват да поемат огромни ангажименти, като създаване на семейство и деца. Но мнозина попадат в тази ситуация с високи очаквания. Животът твърде нашироко може да доведе до натрупване на дългове и разходи вместо спестявания.

Освен това финансите като цяло са по-сложни, отколкото в миналото. Днешните 30-годишни хора имат повече възможности от предишните поколения в тяхната възрастова група. Но това не означава, че са готови да се справят с тази сложност, а оттук идват и грешките.

40-те години – подценяване на големите разходи

На 40-годишна възраст сме достигнали до половината от професионалния си път, но и разходите ни стават по-големи. Много финансови съветници посочват два конкретни големи източника на харчове – къщата и децата. Много хора харчат твърде много за дома си и голяма част от 40-годишните не работят достатъчно агресивно, за да изплатят ипотеката си, а това води до по-ниски приходи след пенсионирането им.

Финансовите съветници препоръчват 40-годишните хора да преструктурират ипотеката си, така че да я изплатят по-рано и да разполагат с повече пари след пенсионирането си.

Други хора на 40 години харчат твърде много за децата си. Източник на големи разходи, особено в по-късни години, е колежът. Издържането на децата може да доведе до още усложнения, когато хората трябва да се грижат и за възрастните си родители.

Финансовите съветници казват, че техни клиенти на 40 години попадат в „сандвич“ ефекта, който е различен от миналите години. Тъй като много хора имат деца по-късно в живота си, те трябва да се грижат за тях едновременно с грижите за възрастните си родители.

Девет изненадващи начина да губите пари, без да осъзнаватеИма безброй начини портфейлът ви да изтънява

 

Финансовите съветници препоръчват да поддържаме „бизнес отношения“ с родителите, когато са им необходими грижи. Вместо да кажем: „Не се тревожи, мамо, всичко ще бъде наред“, след което да поемаме твърде голямо финансово бреме, по-добре би било да се посъветваме с финансов експерт и да зададем следния въпрос: „Кой е най-добрият начин семейството ми да се справи с този проблем?“.

50-те години – трудности да наваксат

Един от кошмарните сценарии за хората на 50 г. е да нямат достатъчно пари за пенсионирането си. Хората сега живеят по-дълго, отколкото преди, и финансовите експерти съветват парите за пенсиониране да са разпределени за следващите поне 40 години. Много изкушения карат хората да теглят пари от пенсионния си фонд по-рано, а понякога безработицата или други притеснения правят това неизбежно.

Колкото повече остаряваме, толкова е по-трудно да поддържаме в ред счетоводните си баланси. Но много изследвания за остаряването разкриват една неприятна истина – аналитичните ни способности не могат да са на висотата на усложненията. И тъй като живеем по-дълго, трябва да се справяме с влошаването на когнитивните ни способности.

Но много хора подценяват способностите си и не делегират важни задачи на други хора и това може да доведе до грешки. Финансовите съветници препоръчват хората да делегират финансови отговорности преди понижаването на когнитивните им възможности през 50-те или 60-те си години вместо през 70-те или 80-те.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg