Най-големият суверенен фонд в света продължава да расте

1012
Най-големият суверенен фонд в света продължава да расте

© Pixabay

Най-големият суверенен фонд в света записа успешно второ тримесечие благодарение на редица инвестиции както на пазара на акции, така и на международните дългови пазари.

Норвежкият суверенен фонд отчете възвръщаемост от 3%, или 256 млрд. крони (28.5 млрд. долара), която се добавя към пенсионните резерви на страната, в рамките на второто търимесечие на 2019 г.

Така фондът достига пазарна оценка от 9 162 млрд. крони, или 1.02 трилиона долара към края на юни тази година, предава CNBC.


Акциите, които оформят рекордните 69.3% от активите на фонда, носят доходност от 3% за периода, като най-големият принос идва от Microsoft, Nestle и Facebook. От друга страна, най-голям генератор на понижение през периода бяха книжата на Alphabet - компанията-майка на Google и Intel Corp.

Освен петрола и газа, всички капиталови сектори генерират доходност за фонда през второто тримесечие, описано от управляващата държавна агенция Norges Bank като „волатилно”.

„Несигурността относно глобалната търговия и икономическия растеж понижи възвръщаемостта в началото, но пазарите се засилиха в края на периода, подхранени главно от перспективите за по-експанзивна парична политика на развитите пазари”, казва Тронд Гранде, заместник-изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

През второто тримесечие американският индекс S&P 500 добави 3.8%.

Недвижимите имоти, притежавани от норвежкия фонд, са докарали доходност от 0.8%, докато инвестициите с фиксирана доходност, които оформят 28% от портфолиото на фонда, постигат доходност от 3.1%.

„Имаме позитивна възвръщаемост при нашите инвестиции с фиксирана доходност, благодарение на падащите лихви”, казва Тронд Гранде.

Цената на държавните ценни книжа се движат в обратна посока на падащата доходност. Това означава, че регулярните купонни плащания към Norges Bank намаляват, но стойността на активите под формата на ДЦК расте.

Германия пуска 30-годишни ДЦК с 0% доходност за първи пътПродажбата на дългосрочен германски дълг на стойност 2 млрд. евро, която беше обявена през миналата седмица, идва в момент, в който активите с фиксирана доходност удрят рекордно ниски нива

„Понастоящем имаме над 600 млрд. крони в ДЦК с негативна доходност. Това е еквивалентно на 1/4 от нашето портфолио от инвестиции с фиксирана доходност”, казва той.

Фондът инвестира в международни ДЦК, деноминирани в чуждестранна валута.

Валутните движения са понижили стойността на фонда с 38 млрд. крони в рамките на второто тримесечие, през което норвежката крона увеличава стойността си спрямо няколко основни валути.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg