Най-голямата китайска банка вече е четвъртата по пазарна капитализация компания в света

975
Най-голямата китайска банка вече е четвъртата по пазарна капитализация компания в света

Най-голямата по пазарна капитализация банка в света - китайската Industrial & Commercial Bank of China Ltd., се превърна в четвъртата най-голяма световна компания, след като акциите й поскъпнаха с 10% по време на търговията им в Шанхай.

Банката, която до днес бе най-зле представящата се компания в широкия китайски индекс CSI 300, поскъпна с позволените за деня 10%, или 6.38 юана.

Силното й поскъпване се предопределя от повишението на китайските индекси до нови рекордни стойности и търсенето на инвеститорите на подценени компании.

След днешния ръст в цената на акциите на банката пазарната й капитализация се повиши с 20.5 млрд. долара до 260.3 млрд. долара, като по-големи компании в света остават единствено Exxon Mobil Corp., General Electric Co. и Microsoft Corp.

Анализатори коментират, че повишението в стойността на акциите на китайската банка се предопределя по-скоро от "догонващи" фактори, отколкото от някакви фундаментални данни.

Банката е със съотношение цена печалба от 35 за печалбата й за 2006 година, на фона на 32 за втората по големина китайска банка Bank of China. Съотношението на двете банки е по-ниско от средното за сектора на китайските банкови институции в размер на 46.

Широкият китайски индекс CSI се е повишил със значителните 137% в доларово изражение от началото на годината, подпомогнат от значителните средства, наливани на борсата от местни и чуждестранни инвеститори. Така индексът се класира на първо място сред най-повишаващите се в света.

На 6 август индивидуалните инвеститори са разкрили 230 000 нови сметки за търговия с акции, на фона на средното от 122 000 за целия месец юли, посочиха публикувани последни статистически данни.

През изминалия месец от ICBC отчетоха ръст от над 50% в печалбата си за първото полугодие на годината. Банката разполага с 18 000 клона и повече клиенти от населението на Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg