Най-излъганият в прогнозите си трейдър

2011
Най-излъганият в прогнозите  си трейдър

Хедж фондовете често са обвинявани, и то основателно, че се възползват от кризата във финансовия свят , залагайки на спад на някои ценности. Но и хедж фондовете не печелят всеки път.

С летния борсов крах, Джон Полсън- един от най-известните щатски трейдъри, може да падне от пиедестала си.

Неговият основен фонд Advantage Plus, който все още се оценява на 15 милиарда щатски долара, е загубил около 30% от началото на годината, тоест повече от 4 милиарда долара. Специален доклад за Reuters осветлява  причините за фиаското на спекуланта, който си спечели висока репутация през 2007 г., като се възползва от кризата на ипотечния пазар.


 Загубата на залога на финансовите пазари

Грешката на Полсън бе, че повярва в икономическото възстановяване през 2012 г. толкова  силно,  колкото и в  разпадането на ипотечната система на САЩ през 2007 година.  Той заложи всичко на скок на финансовите пазари и сега плаща цената за това.

Неговата Advantage Plus е натрупала огромни количества ценни книжа на финансови институции като Bank of America и Citigroup. Той беше сред най-големите акционери на Bank of America, чиито акции поевтиняха наполовина от началото на годината.  Според Reuters, само тази линия в неговия портфейл му е донесла загуби от 800 милиона долара за осем месеца.

Клиентите разочаровани от управителя- суперзвезда

Как ще реагират неговите клиенти? Тези, които печелят с него в продължение на години, вероятно ще му простят този лош ход и ще продължат да му се доверяват. Въпреки това, тези, които са се присъединили към него въз основа на изключителните постижения, постигнати по време на ипотечната криза, може да му обърнат гръб в края на годината, ако резултатите не се подобрят. А новодошлите са мнозинство.

В действителност, Полсън се възползва  от своята медийна слава, за да отвори широко фонда си за нови богати клиенти и фондове.

Рядкост във вселената на хедж фондовете но този на Полсън е достъпен през много платформи за разпространение, с билет за 100 000 долара и повече от 10 млн. долара от  клиенти онлайн.

Да избегнеш капана на гигантите

Тази агресивна маркетингова политика е може би източник на разочарование за Джон Полсън. Всъщност, наблюдателите сочат с пръст  гигантския размер на фонда Advantage Plus, на който му липсва гъвкавост да се възползват особеното си положение. Освен това, по-малки фондове от Paulson & Co, които не са достъпни за широката общественост, преминават по-добре през кризата.

Трейдърът напомня, че той и неговите служители притежават 40% от активите на фонда и затова са солидарни в загубите. Но това е малка утеха за инвеститорите, които вярваха, че залагат на мениджъра - звезда от 2007 г.  а в действителност, заложиха на най-големит губещ на 2011 година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg