Най-малко в 25 държави налагат цензура в интернет пространството

1344
Най-малко в 25 държави налагат цензура в интернет пространството

Поне 25 държави блокират интернет страници поради политически, социални или други причини, се съобщава в резултатите от изследване на инициативата Отворено Интернет Пространство, изнесени в петък. Някои правителства в света се опитват да установят контрол над мрежата, чиято идея е да разруши границите.

Възможно е тази бройка да е по-голяма, но от инициативата са имали време да проучат само 40 държави и Палестинските територии. За краткото време, с което разполагаха, провеждащите проучването заявяват, че са се натъкнали на много повече цензура, отколкото са очаквали – доказателство, че правителствата се притесняват от интернет мрежата.

Най големи ограничения има в Китай Иран, Сирия, Тунис и Виетнам, където блокират сайтове с порнографско съдържание и такива, свързани с хазарта и гей общността.
А В Южна Корея блокират всичко, свързано с конкурентната Северна Корея.

Проучването не е открило абсолютно никакво филтриране в Русия, Израел или Палестинските територии, въпреки политическите конфликти там.

Обикновено правителствата не допускат механизми, чрез които гражданите да се оплачат от евентуална цензура. Такива възможност има само в Саудитска Арабия, Оман и ОАЕ.

Инициативата Отворено Интернет Пространство е сътрудничество между Университетите Кембридж, Харвард и университета в Торонто. Те и преди са публикували доклади относно цензурата в различни държави, като сравнителният анализ на филтрирането на информацията в интернет е последният им проект.

Някои техники в блокирането на интернет сайтове са по-успешни от други, но изследването не показва данни за ефективността от наложената цензура.

От организацията не са включили нито една държава от Северна Америка или Западна Европа, като обясняват, че практиките там са добре известни на всички.
Те също така са изключили Северна Коря и Куба, тъй като провеждането на проучвания там е прекалено рисковано за местните сътрудници на инициативата.

За целта на проучването доброволци във всяка от съответните държави са били снабдени със софтуер, с помощта на който са изследвали интернет пространството. Проверяваните сайтове били тези, съдържащи порнография, хазарт и информация за човешките права и тяхното нарушение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg